Stil

LAŽNI DOKTORI SA MREŽA "KASAPE" DEVOJKE, SAZNAJTE KAKO DA VAS NE PREVARE! Plastični hirurg: 5 tretmana su najopasniji

Autor Maja Gašić

Slike izgorele kože brojnih devojaka u jednom beogradskom salonu su uznemirile Srbiju.

Izvor: Instagram/oziljci_od_brazilska_official/dr.abramian

Jezive slike devojaka unakaženih lica u jednom beogradskom kozmetičkom salonu zgrozile su Srbiju, a kako su "žrtve" nestručno urađenih tretmana najavile, protiv "samoprozvane doktorke" će podići tužbu. O svom iskustvu i istom salonu govorila je i Naida Gadžo, rijaliti zvezda koja je po sopstvenom priznanju "dobro prošla" u odnosu na druge devojke i žene koje su zadobile opekotine 4. stepena usled takozvanog "brazilskog tretmana" uklanjanja ožiljaka i ublažavanja bora.

O rizicima odabira kozmetičara, kao i plastičnog huruga, na osnovu njihovih profila na društvenim mrežama govorili su domaći stručnjaci koji su istakli da doktor koji se bavi antiejdžingom mora biti edukovan.

Da nije Srbija jedina zemlja u kojoj žene "nasedaju" na obećanja samoprozvanih stručnjaka na Instagramu, potvrdio je ruski plastični hirurg Solomon Abrahamijan koji je upozorio na "sumnjive" tretmane, kao i na šta sve treba da obrate pažnju one koje ovakvu vrstu usluga traže preko Interneta.

"Nažalost, od pojave estetske medicine do danas, glavni razlog neuspešnih operacija je poseta nestručnim licima. Za većinu je motiv ušteda novca, dok je veliki broj onih koji 'veruju' svemu što vide na Instagramu, pa tako i stručnosti neproverenih kozmetičara i lekara", ispričao je za ruske medije i upozorio na veliki broj "hirurga sa Instagrama" koji mahom (mada ne i svi) rade bez  obrazovanja, licenci ili čak zvanične dozvole da savetuju ljude. Ali zahvaljujući mogućnosti brzog i jednostavnog oglašavanja na društvenim mrežama i, po pravilu, niskih cena, takvo nestručno lice ima "stvarne" pacijente.

Obično ovakvi kvazi-stručnjaci obećavaju idealan rezultat bez rizika, bilo kakvih komplikacija.

Dr Abrahamijan je upozorio na neke od najnovijih tremtmana koji se nude na Instagramu, a koji predstavljaju najveći rizik od komplikacija ukoliko se ne obave kako treba i u kontrolisanim uslovima.

1. Injekciona rinoplastika - gde je glavni alat lipolitika i fileri koji izazivaju "hiperscarring" (pojačanu pojavu ožiljaka), patološke promene u hrskavičnom i koštanom tkivu, nekrozu.

2. Podizanje obrva nitima - koje po pravilu ne može da pruži obećani rezultat. Još gore je što pacijent može da dobije infekciju (ako se ne poštuju sterilni uslovi), upalu, a vrlo je verovatno i da će doći do odbacivanja "stranih tela" iz organizma.

3. Turska rinoplastika - gde je hrskavično tkivo pacijenta odsečeno do te mere da dolazi do blokade i potpune deformacije nosa.

4. Plastična hirurgija u predelu usana - gde "hirurzi" uklanjaju ogroman deo mekog tkiva, nepopravljivo menjajući oblik usana.

5. Liposukcija bez anestezije i nestučna upotreba uređaja "neophodnih" za postizanje što boljih rezultata. Rezultat takve operacije je infekcija (ukoliko se ne vodi računa o sterilnosti), užasan estetski izgled, a ponekad i nekroza.

Kako prepoznati "prevarante" na mrežama?

Možete se zaštititi od pseudo-doktora tako što ćete zatražiti informacije o obrazovanju i kvalifikacijama hirurga i proveriti samu kliniku - proučiti licence koje poseduje, potražiti reference na instituciji na Internetu, zatražiti informacije o nivou anestezije, bolničkoj i postoperativnoj nezi.

Takođe, ako putem Instagrama izaberete stručnjaka, postoje važni detalji na koje treba obratiti pažnju. Prva je nedostatak fotošopa. Druga stvar je da imate što potpuniju istoriju pacijenta. Što detaljnije hirurg prikazuje sve faze operacije i period rehabilitacije na mrežama, to bolje. Dobre su šanse da mu se može verovati.

Treća tačka - po pravilu, kompetentni specijalista sa potrebnim nivoom kvalifikacija ne plaši se da upozori pacijente i na Internetu na moguće komplikacije nakon operacije i čak pokazuje kako rešava ove probleme. I na kraju, stavka na koju se možete osloniti je lična preporuka od pouzdane osobe.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.