Glumac Zoran Pajić rekao je da se tačno seća datuma kada je počeo da menja ishranu. Dijetu je počeo 13. maja 2019. godine jer je 12. maja stao na vagu koja je pokazala da ima oko 100 kilograma.
"U toku prve sezone serije 'Istine i laži' ugojio sam se 10 kilograma. Između prve i druge sezone sam smršao 10 kilograma. Posle toga kroz epizode možete da vidite kako se pretvaram u svinju. Ja kad krenem da jedem, to je onda ceo sto", rekao je Zoran Pajić.
U dijeti poznatog glumca, prema savetima trenera Marka Uščumlića, ključno je to što je iz ishrane izbacio slatkiše i testo. Ali je i zato tokom dana unosio veoma zdrave obroke (imao ih je četiri u toku dana), trudeći se da ne jede ništa dva i po sta pre spavanja.
Ako želite da smršate na način Zorana Pajića, sledite jelovnik koji je pripremila nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
DAN 1
Doručak: ovsena kaša.
Potrebno je: 40 g ovsenih pahuljica, 150 g pečuraka, crni luk, beli luk (po želji), supena kašika ulja, 30 g izrendane gaude, biber (Zoran je tokom dijete izbegavao so, ako želite, možete da blago posolite kašu).
Priprema: pahuljice prekriti sa vodom, kuvati dok voda ne ispari i pahuljice ne omeknu. Sjediniti ih tada sa proprženim pečurkama i lukom.
Ručak: losos sa salatom od krastavca i mirođije.
Potrebno je: 200 g fileta lososa, ½ kašike ulja, ljuta paprika, biber, ¼ limuna, 30 ml jogurta, ¼ kašike sirćeta, ¼ šolje mirođije, krastavac.
Priprema: zagrejati rernu na 200°C. Premazati losos maslinovim uljem pa položiti na pleh, začiniti ljutom paprikom, soli i biberom, odozgo staviti kriške limuna pa peći 8 - 12minuta. Umutiti jogurt, sirće, so i biber u činiji, dodati mirođiju i krastavac pa sve pomešati i servirati sa lososom kao dresing.
Večera: Cezar salata.
Potrebno je za salatu: šolja zelene salate, 200 g paradajza, 200 g krastavca, 200 g pilećih prsa, kašičica ulja, 30 g feta sira, šolja iseckane crvene paprike. Dresing: kašika ulja i limunov sok.
Priprema: staviti povrće, meso i sir u činiju, promešati pa preliti dresingom.
Četvrti obrok (kasna užina): ½ šolje nemasnog sira ili šolja jogurta (proteinska užina).
DAN 2
Doručak: palenta sa povrćem.
Za palentu je potrebno: 50 g palente, 25 g luka, 1.5 supena kašika ulja, 100 g spanaća, 100 g šargarepe, 2 kašike supe, kašika mleka, 30 g gaude.
Priprema: skuvati palentu. Propržiti prvo luk pa dodati bareni spanać i kockice šargarepe i propržiti zajedno. Dodati 2 kašike supe i prohlađenu palentu (koja je u komadima), promešati pa dodati kašiku mleka i rendani kačkavalj.
Ručak: biftek sa povrćem zapečenim u rerni.
Potrebno je za biftek: 150 g bifteka, supena kašika (14 g) putera, biber po ukusu, ½ šolje (50 g) karfiola, ½ šolje (45 g) brokolija, ½ šolje (75 g) šargarepe, 70 g kelerabe, ½ luka, kašika sušenog povrća (bio začin), supena kašika maslinovog ulja.
Priprema: sipati maslinovo ulje u tepsiju. Dodati puter. Iseckati povrće pa ga poređati u tepisiji. Dodati začine, blago ispeći u rerni. Servirati sa biftekom.
Večera: pileća salata sa avokado dresingom.
Za salatu je potrebno: ½ kuvanog pilećeg belog mesa, ½ krastavca, ½ avokada, nekoliko kapi tabasko sosa, sok od ½ limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 5-6 listova zelene salate, 1 kašika miksa semenki.
Priprema: iseckati meso na sitne komade, iseći povrće. Staviti sastojke u činiju. Preliti limunovim sokom, maslinovim uljem i sosem. Dodati semenke.
Četvrti obrok: ½ šolje nemasnog sira ili šolja jogurta.
DAN 3
Doručak: Parfe od jogurta sa borovnicama i ovsenim pahuljicama.
Potrebno je za parfe: ¾ šolje (170 g) jogurta, šolja (150 g) zamrznutih borovnica, ¼ šolje ovsenih pahuljica (20 g), ¼ kašičice cimeta, kašika meda.
Priprema: sastojke sipati u jogurt i promešati.
Ručak: svinjski file sa grilovanim povrćem i musom od karfiola.
Potrebno je: 150 g svinjskog filea, ½ paprike babure, ¼ praziluka (20 g), ¼ šolje (25 g) pečuraka, 2 supene kašike maslinovog ulja, so, biber po ukusu, ½ srednje glavice karfiola (200 g), ½ supene kašike (8 g) putera, suvi začin (bio začin) po ukusu.
Priprema: zagrejati rernu na185°C . U tiganj dodati kašiku maslinovog ulja, praziluk i pečurke pa propržiti na srednjoj temperaturi 2 - 3 minuta. Dodati papriku pa pržiti još 3 minuta, povrće zatim ostaviti sa strane. Svinjski file začiniti sa soli i biberom, pa na jednoj kašici maslinovog ulja peći na visokoj temperaturi 2 - 3 minuta sa obe strane (koristiti isti tiganj u kojem se pržilo povrće).
Staviti file u prethodno podmazanu posudu za pečenje pa peći u rerni 20 minuta. Skuvati karfiol, ocediti , dodati suvi začin i puter pa ispasirati. Servirati mus od karfiola i povrće kao prilog uz meso.
Večera: tuna salata.
Za salatu je potrebno: 1,5 šolja miksa zelene salate, rukole, spanaća, konzerva tunjevine, 100 g crvene slatke paprike, 100 g paradajza, 100 g krastavaca, 20 g maslina, supena kašika maslinovog ulja, limunov sok (opciono himalajska so).
Priprema: iseći povrće. Tunjevinu sipati u činiju, dodati povrće i masline. Preliti maslinovim uljem i limunovim sokom.
Četvrti obrok: ½ šolje nemasnog sira ili šolja jogurta (trudite se da iz dana u dan menjate užinu, neka jednom to bude sir, a drugi put šolja jogurta).
Kliknite na strelicu da nastavite čitanje