Stil

ZIMA I NJEN UTICAJ NA NAŠE ZDRAVLJE: Kako da unesemo vitamin D kada nema sunca?

Autor Maja Gašić

Pošto sunačnih dana gotovo i da nema, kako da unesemo vitamin D?

Ako ne živite na planini i niste pasionirani ljubitelj zimskih sportova, sigurno vam teško padaju hladni i tmurni zimski dani. Da li utiču na vaše raspoloženje, da li se više umarate, da li ste češće bolesni jer vam je imunitet oslabljen? Žalite se da vam nedostaju motivacija i energija? Niste jedini i jasno je zašto se tako osećate.

Nedostaje vam sunčeva toplota, a samim tim i vitamin D3 - vitamin sunca, nazvan tako jer upravo sunčevi zraci podstiču stvaranje tog dragocenog vitamina u našoj koži.

Pošto sunačnih dana gotovo i da nema, kako da unesemo vitamin D?

Pored toga što ga apsorbujemo putem sunčeve svetlosti, takođe možemo naći vitamin D u hrani, pa su određene namirnice dobar izvor ovog i te kako dragocenog vitamina za naš organizam.

Mleko s razlogom ima epitet jedne od esencijalnih namirnica neophodnih za rast i razvoj dece i očuvanja zdravlja odraslih, jer su vitamini i minerali prirodni sastojci.

Često smetnemo s uma da je mleko izuzetno bogato kalcijumom i sadrži upravo vitamin D. Zašto se onda ovaj vitamin dodaje u mleko? Upravo na taj način se povećava iskorišćavanje prirodnog kalcijuma koji kod dece utiče na rast i jačanje kostiju, a kod ljudi starije dobi doprinosi očuvanju strukture koštane mase i sprečava osteoporozu. Dakle, rešenje je vrlo jednostavno. Šolja mleka u bilo koje doba dana i uz bilo koji obrok. Birajte proverne proizvođače sa tradicijom jer je to garant kvaliteta i ukusa za svakog člana vaše porodice.

Zašto je toliko važan vitamin D za naš organizam?

Vitamin D3 je od vitalnog značaja za odbrambeni sistem organizma i doprinosi jačanju i normalnoj funkciji imunog sistema. Osim toga, njegova osnovna fiziološka uloga jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. S obzirom na to da podstiče ugradnju kalcijuma u koštani sistem, važi za neophodan vitamin za razvoj kostiju i zuba kao i za normalnu funkciju mišića.

Osim šolje mleka, probajte i ovo.

Kada krenete u kupovinu, predlažemo veliko pakovanje mleka za celu porodicu, jer ovaj zdravi napitak treba dodati u smoothie, palačinke, sutlijaš, omiljene pahuljice. A ne zaboravite i na toplu šolja mleka pred spavanje za relaksaciju i bezbrižan san. Da nijedan ukućanin ne ostane uskraćen za svoju dnevnu dozu, rešenje je porodično pakovanje. A tu su i prijatelji. Sledeći put kada vam dođu u goste, pokažite da vam je stalo do njih i njihovog zdravlja, i umesto kafe pitajte ih: „Da li si za šolju mleka?“

Tagovi