Stil

JEDNA STVAR KOJU SVI IMAJU U KUHINJI PRLJAVIJA OD WC ŠOLJE: Niko se i ne seti da je očisti, a stalno je pipamo!

Autor Nataša Petrović

Iznenadiće vas šta je u pitanju!

Bakterije koje se inače nalaze u ljudskim crevima i na ljudskoj koži, zapravo se mogu naći i na mnogim stvari u kući, a tamo dospevaju tako što ih mi prenesemo.

Ručka kuvala za vodu, recimo, sadrži više bakterija nego daska WC šolje, pokazalo je novo istraživanje. Takođe, utvrđeno je da se na slavini u kupatilu, kvakama i ključevima nalaze tragovi Stafilokokusa, a potencijalno i Ešerihije koli.

I daljinski od televizora, kao i poklopac kante za smeće su među testiranim stvarima, ali se ispostavilo da se najviše bakterija nalazi na kuhinjskoj slavini.

A daska WC šolje, za koju biste verovatno pretpostavili da je najprljavija, sadrži manje bakterija od ručke kuvala za vodu, daljinskog upravljača ili ključeva od kuće.

U ovom eksperimentu učestvovalo je 2.000 odraslih ljudi, a ispostavilo se da mnogi ne čiste redovno stvari u kući koje dodirnemo ko zna koliko puta dnevno.

Mikrobiolog sa Aston univerziteta, dr Džonatan Koks, kaže da nije iznenađujuće što se bakterije nalaze na svim tim površinama.

"Zvuči zapanjujuće, ali ako razmislite koliko često čistite te površine, biće manje iznenađujuće. Mislim da to samo pokazuje da se jednostavno ne setimo da redovno očistimo neke predmete", kaže on.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.