Neprijatno iskustvo

ZBOG NJENOG POLNOG ORGANA UKLJUČUJE SE ALARM NA AERODROMU: "Osetila sam se poniženo i tražila ručno pretresanje"

Autor Nataša Petrović

Transrodnim osobama nije lako ni u jednom segmentu života, a ova žena je podelila samo delić svog iskustva!

Izvor: TikTok/Screenshot/rosalynnemontoya

Transrodne osobe suočavaju se sa brojnim poteškoćama u svom životu, a jedna od najvećih je verovatno neprihvatanje u društvu. Pored toga, tu je mnogo neprijatnosti oko korišćenja toaleta jer na kritike nailaze bilo da koriste ženski ili muški, slično je sa kabinama za presvlačenje itd.

Rosalin Montoja, transseksualna žena iz Arizone na TikToku je podelila deo svog iskustva sa aerodroma i time privukla mnogo pažnje.

"Možemo li da pričamo o tome koliko je transrodnim osobama ponekad teško da putuju?", pita ona na početku videa koji je pregledan više od 19 miliona puta.

"Uvek se osećam neprijatno kada se približavam punktu obezbeđenja", kaže ona, objašnjavajući da je privilegija to što joj na svim dokumentima piše ženski pol, jer tu mogućnost ne bi imala u svakoj američkoj državi dok ne "promeni" i polni organ.

Polni organ aktivira alarm

"Na aerodromima postoje skeneri za žene i muškarce. Gledajući me, ja sam žena, tako i izgleda. I to je super, ali kad prolazim kroz skener, uvek se aktivira alarm zbog 'anomalije' u gaćama. Ona me službenica pita imam li nešto u pantalonama, kad kaže ne, odgovori da je možda do metalnih dugmića na pantalonama, pa se ponavlja skeniranje", objašnjava Rosalin.

Kad se alarm ponovo uključi, a ona objasni da je transrodna žena i pita da je pretresu rukama, službenica predlaže da je skeniraju kao muškarca.

@rosalynnemontoya

We need to change how the scanners function and educate TSA about trans people. ##tsa##trans##transgender##transphobia##transphobic##travel

Uključuje se i zbog grudi

Rosalin objašnjava da, iako to nije htela, ipak je prošla kroz skener za muškarce, ali se tu uključio alarm zbog grudi.

Možda će vas zanimati

"Pokušala sam da sve okrenem na šalu pa sam rekla 'da, tu je puno plastike, sve je okej'", iskreno prepričava Rosalin. Ipak, na kraju su morali da je pretresu ručno, ali tu je došao novi problem: "Želite li da vas muškarac pretrese?".

"Rekla sam nikako, apsolutno ne", poručuje.

Rosalin je objasnila da je zbog ovakvih situacija uvek nervozna kada treba da putuje negde avionom, jer se oseća prilično poniženo, ali ističe da je to ništa prema ponižavanju koje je preživljavala tokom tranzicije u ženu.

"Od neprijatnih i napadnih pitanja o telu, do neprimerenog pipanja i seksualnog uznemiravanja. Sve delatnosti bi trebalo da prođu obuku kako se odnositi prema transrodnim osobama. Postojimo i uvijek smo postojali. Ja nisam drugorazredni građanin", poručila je.

Rosalin je dobila brojne poruke podrške nakon svoje objave, a između ostalog, mnogi su rekli i da su "naučili nešto novo" jer nisu znali da skeneri reaguju na telo, već su mislili da detektuje samo metal.

"Hvala, ovo je bilo edukativno", jedan je od komentara.

Pogledajte i video o promeni pola i svemu kroz šta transrodne osobe prolaze u tom procesu:

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Tagovi