Bašta

ZASADITE ODMAH OVU BILJKU I ULEPŠAJTE BAŠTU ILI STAN: Prelepo cveće uz minimum truda, treba mu samo malo vode!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Cveće za baštu ili stan koje ne zahteva mnogo održavanja, voli senku ali se može gajiti i na osunčanom mestu!

Izvor: YouTube/Y Garden

April je savršeno vreme da zasadite ovu biljku koja zahteva malo truda, a daje mnogo izgledom koji će ulepšati svaki kutak u koji je stavite.

Astilbe ciklama je višegodišnja biljka lepih cvetova, a baštovani kažu, ko jednom kupi astilbe ciklamu, bilo da je drži u saksiji ili bašti, teško će se zaustaviti samo na jednoj! Kada je sadite, iskopajte rupu duboku dvadesetak centimetara, dobro natapkajte zemlju oko sadnice i obilno je zalijte. Pročitajte i koje greške ne bi trebalo praviti sa sobnim cvećem!

Cvetaće tokom letnjih meseci, a dostići će visinu od oko 50-60 centimetara. Astilba uspeva u zemlji koja je vlažna, možete je posaditi i u žardinjeri a iako joj ne smeta da bude u mračnijem delu stana ili bašte, može se posaditi i na sunčanom mestu sve dok dobija dovoljno vode.

Cveće ima lepu, jarku boju, koja je najpre tamna a onda vremenom postaje svetlija.

Postoji više od 25 vrsta, kao i više desetina hibrida, a boja varira od bele do veoma tamne nijanse ljubičaste.

Ovu vrstu ciklame mnogi vole baš zato što ne zahteva preterano truda, potrebno je samo da je zalivate kada primetite da se zemlja osušila. Povremeno joj možete dodati kompost ili dohranu koja sadrži fosfor. Kada se grančice i lišće osuše, orežite biljku a možete je i presađivati razdvajanjem na svake četiri godine. Pročitajte i domaći recept uz koji će cveće rasti "kao ludo"!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi