Profi saveti

BUKVALNO ĆETE DOBITI BESPLATNE BILJKE: 3 najlakša načina da razmnožite omiljeno sobno cveće koje ne zahteva mnogo nege

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Profesionalni baštovani garantuju da ova 3 načina deluju!

Izvor: YouTube/Planterina

Sanseverija, koju negde nazivaju i indijansko pero, sobno je cveće koje ima lepe, dugačke listove i omiljeno je zbog svoje otpornosti.

Indijansko pero zalivanje zahteva otprilike jednom nedeljno, zemlju bi trebalo pustiti da se osuši između dva zalivanja, a ne smeta joj ni ako je držite u senci, niti pored grejnog tela. Presađuje se u proleće ako joj je saksija "omalila", i uvek birajte pliću, prostranu saksiju jer je njen korenski sistem relativno mali. Ne voli veliku hladnoću, niti nagle promene temperature, a znajte da će nove biljke nastale reznicama izgledati malo drugačije, odnosno listovi im neće biti oivičeni žutom bojom.

Ako imate sanseveriju, verovatno znate da joj nije potrebno mnogo truda, a ako želite da imate punu kuću ovog cveća, pratite ove korake! Sanseverija se izuzetno lako razmnožava, a profesionalni baštovani savetuju ove tri metode. Ne propustite ni trik za sađenje limuna u kući!

Reznica

Oštrim makazama isecite list biljke pri dnu, pa onda reznicu isecite na tri ili četiri komada. Važno je da pratite smer biljke kada reznice stavljate u zemlju - svaku reznicu posmatrajte kao malu biljku, deo koji je bio bliži korenu ide u zemlju, nemojte obrnuti reznicu. Samo ih stavite u zemlju i imaćete uskoro nove biljčice!

Izvor: YouTube/Planterina

Razmnožavanje u vodi

Baštovani kažu da najviše vole ovu metodu, jer je interesantna i za gledanje! Isecite list i stavite ga u vazu s vodom, počeće da mu raste korenje. Kada korenski sistem ojača samo presadite biljku u zemlju. Pročitajte i koje biljke nikada ne bi trebalo da držite u stanu!

Razdvajanje

Postojećoj sanseveriji rastresite zemlju i odaberite jednu granu koju možete odvojiti lako od korenskog sistema. Presadite je u odvojenu saksiju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi