Super savet!

NI SLUČAJNO NE BACAJTE SOC OD KAFE! Dodajte ga u saksiju i bićete ZAPANJENI - cveće će rasti kao ludo, bujno i raskošno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Domaće sredstvo za dohranu biljaka koje biste inače bacili, bukvalno je besplatno!

Izvor: YouTube/Turkish Food Travel

Baštovani objašnjavaju kako da talog iz šoljice kafe iskoristite kao đubrivo, dohranu ili zaštitu za vaše sobne biljke. Možda niste znali da ova smesa, koju najčešće bacamo nakon što popijemo šoljicu kafe, može biti veoma blagotvorna za rast sobnog cveća.

Baštovani kažu da nije svejedno kako ga koristite, ovo su najbolji saveti!

Soc bi trebalo stavljati povremeno na površinu zemlje, jedan od problema je taj da će se nataložiti na površini zbog čega bi ga trebalo sklanjati. Vazduh ulazi u zemlju i tako dolazi do korena, kojem ne treba samo voda već i kiseonik koji dobija iz vazduha. Dakle, nemojte preterati i "zatrpati" biljku jer možete da je ugušite.

Vlažni soc kafe može privući i "bubice" koje vole mokru sredinu, zato je važno da ih najpre malo prosušite. Soc je gušći od zemlje, naročito ako je kafa veoma fino mlevena. Pročitajte i kako da sami razmnožite biljku na najlakši način!

U prvih, površinskih nekoliko centimetara zemlje dešavaju se procesi koji čine biljku zdravom, a talog kafe kao organska materija pomoći će da bude više biološke aktivnosti. Talog sadrži i azot, koji mnoge biljke "vole".

Proverite da li je vaša biljka pogodna za kiselu ili baznu sredinu, pa ako je u pitanju kisela, možete koristiti soc od kafe. A pročitajte i koje biljke ne bi trebalo držati u stanu!

Kada stavite soc, zemlja će bolje zadržavati vlagu zbog čega ćete biljku moći malo ređe da zalivate. Ovu metodu možete koristiti u bašti, ali i u saksijama. Ako pravite kompost od suvog lišća ili ostataka povrća i voća, obavezno mu dodajte višak soca, biće odličan izvor azota.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi