Nikako!

SRAMOTA VAS JER IMATE ŽUTE ZUBE? NI SLUČAJNO NEMOJTE DA NAPRAVITE OVU GREŠKU: Stručnjak upozorio - posledice su trajne!

Autor Maja Gašić

Kada vidimo osobu sa žutim zubima obično pomislimo da je reč o nedostatku higijene.

Izvor: YouTube/Glamrs

kada kod nekoga uočimo žute zube, odmah pomislimo da se radi o lošoj dentalnoj higijeni. Upravo zato verujemo i da su ovakvi zubi loši, krti i skloni lomljenju. Iako neredovano pranje može biti jedan od uzroka, stručnjaci kažu da se vrlo često radi o nečemu sasvim drugom. 

Zapravo, žuti zubi uopšte nisu lošiji od belih - naprotiv. Naučnici kažu kako su zapravo snažniji i zdraviji u odnosu na snežnobele. Uzrok je tretman koji je izuzetno popularan poslednjih godina, a reč je o izbeljivanju koje slabi zube.

"Proizvodi za izbeljivanje sadrže vodonik peroksid, koji se širi kroz gleđ i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promenu boje, poznate kao hromogena jedinjenja, a zubi postaju belji", objasnila je profesorka stomatologije na Univerzitetu Britiš Kolumbija u Vankuveru.

Ona je upozorila i da proizvodi za izbeljivanje zuba mogu da imaju brojne neželjene efekte - oštećuju zubnu gleđ, desni čine osetljivijim, zube takođe - pa reaguju na hladne i previše tople napitke i hranu. Veoma važno je i znati da su neke od ovih negativnih posledica trajne i nemoguće ih je kasnije popraviti, kao što je na primer oštećenje zubne gleđi.

Tagovi