Stil

SVE KREĆE IZ KUĆE: Top 5 saveta kako da kroz svakodnevne navike smanjite zagađenje

Izvor Promo

“Priroda nema jezik, ali stvara jezike i srca kroz koja govori i oseća”. Gete

Postoji mnogo malih, ali kritičnih izvora zagađenja vazduha u našim domovima i kvartovima, a mi ih nismo ni svesni. Takvi izvori — vozila, građevinska oprema, kosilice za travu, hemijsko čišćenje,i auto-otpad nalaze se vrlo blizu mesta na kojima živomo i radimo. Ukupne emisije iz tih manjih, ali rasprostranjenih izvora znatno su veće od svih industrijskih izvora u državi zajedno.

Osim toga, i sami doprinosimo zagađenju koristeći komfor koji nam omogućava moderno doba. Jeste, lakše je sesti u automobil i odvesti se na posao, do prijatelja ili u bioskop, ali svaki put kad upalimo auto, palimo crvene lampice u vazduhu. Pošto iz kuće izlazimo napolje, red je da iz kuće ponesemo i brigu o okolini koja takođe predstavlja naš dom.

Evo nekoliko odličnih načina da se pobrinete o čistoći svoje okoline, bez ikakvog napora. Prijaće vam da i za okolinu, ali i za sebe učinite male promene koje povlače velike.

Način br. 1: Koristite noge, prošetajte ih po gradu

Uživajte u gradu, u bojama dana, u ljudima i fasadama 

Izađite na ulicu. Hodajte. Šetnja je dobra vežba, a osim toga imate lepu priliku da posmatrate ljude, ulice, izloge, fasade, da uživate u danu i mestima kroz koja prolazite. A ako baš ne možete bez automobila, to je okej, ali u tom slučaju probajte da se organizujete sa kolegama ili sa prijateljima oko prevoza od i do posla.

Način br. 2: Koristite kozmetiku čija se boca 100% reciklira

Svest potrošača o šteti koju plastična ambalaža nanosi životnoj sredini počela je galopirajuće da se razvija poslednjih godina i da polako potiskuje plastičnu u odnosu na biorazgradivu ambalažu. Tako je jedan od najboljih primera i način na koji možemo udruženi da doprinesemo zaštiti životne sredine prelazak brenda Head & Shoulders na šampone čija se ambalaža 100% reciklira i napravljena je od 40% recikliranih materijala. Ovo pakovanje sada je dostupno i u Srbiji.

Izvor: Promo/Procter&Gamble

Prelaskom na korišćenje šampona u ovakvom pakovanju, osim što doprinosite zdravlju planete, direktno utičete i na njeno dalje očuvanje. Trenutno je u toku glasanje, gde upravo vi odlučujete koji će od gorućih problema u Srbiji biti rešen: očuvanje prirode i životne sredine ili klimatske promene. Tokom aprila od svake kupovine Head & Shoulders proizvoda u dm drogerijama biće izdvojeno po 100 dinara za doprinos jednom od ova dva cilja.

Način br. 3: Zaboravite plastične kese

Prelaskom na šampone u reciklabilnom pakovanju, logično je da pređemo i na papirnu ili platnenu ambalažu za kupovinu. Plastika je jedan od najvećih zagađivača sredine, a samo mala promena navike kad trknemo do prodavnice može da doprinese ogromnim promenama.

Način br. 4: Nemojte da pravite logorske vatre u dvorištu, reciklirajte

Spaljivanje kućnog otpada u dvorištu ili na obližnjoj livadi opasno je po zdravlje ljudi, ali i životne sredine. Da ne spominjemo da nije ni legalno. Ako i dalje koristite bure za spaljivanje otpada, vreme je za promenu! Razvrstajte ambalažu i iznesite je u kontejnere.

Način br. 5: Redukujte potrošnju energije

Gas i struja su veliki “donatori” zagađenja vazduha. Gas stvara isparenja kada sagoeva da bi zagrejao naš dom, a struja (proizvod elektrana, koje sagorevaju fosilna goriva) daje isti rezultat. Postoji mnogo konkretnih načina da uštedite energiju (i smanjite račune!): isključivanje svetla, pokretanje mašine za pranje veša ili sudova odvojeno, kada je najmanje opterećenje ostalim uređajima u kući, prelazak na električni šporet sa šporeta na drva …

Legenda kaže da je najčuveniju izreku o Zemlji izrekao najpoznatiji poglavica na svetu Bik Koji Sedi i mi se slažemo sa njim: “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka."

Ostavite pečat, a ne trag.