Krajem nedelje proslavljamo Uskrs, domaćice već skupljaju ideje za prazničnu trpezu, ali i što originalnije farbanje jaja. Pored tradicionalnog i uvek popularnog bojenja u lukovini, interesantna je i tehnika dekorisanja u krep papiru, zatim bojenje na pari, dekupaž sa salvetama, farbanje u vinu, sa kristalima, itd.
Poslednjih godina nametnuo se trend takozvanog "prirodnog" bojenja, odnosno kada se za dekoraciju uskršnjih jaja koriste se jestive boje koje se upotrebljavaju za pripremu torti i kolača, ali i sokovi.
Jedna od popularnijih metoda je bojenje sokovima iz kesice, a kuvar je otkrio kako i da na 100 odsto prirodan način ofarbate jaja. Izgledaće prelepo, boja se neće skidati, a prednost je i što ako vam naprsne prilikom kuvanja, ne morate da strahujete da su hemikalije ušle u belance....
Kuvar Hakim Ganijev podelio je najbolji i najefikasniji način farbanja uskršnjih jaja ceđenim sokovima, a otkrio je i neke cake...
"Za najjaču boju uzmite cveklu i iscedite sok. Malo ga prokuvajte, ali obavezno uz dodatak soli i malo sirćeta, jer će se tako boja zadržati. Ako ne stavite ove dve namirnice, veoma brzo će se skinuti sa jajeta", napiminje kuvar i dodaje i da su odlične opcije sok od bundeve i šargarepe.
Ako želite zelenu boju, sok od kapara je najbolje rešenje.