Stil

ČETIRI NAČINA na koje enterijer utiče na naš život

Da li ste se ikada zapitali da li način na koji je dizajniran stan u kome (planirate da) živite ima uticaj na vaš život?

Izvor: Promo/Belgrade Waterfront

Verovatno samo retorički, ali odgovor je vrlo konkretan: dizajn enterijera i te kako utiče na našu psihu, podsvest i značajno može da poboljša kvalitet života. Lep dizajn, u najmanju ruku, može ponuditi osećaj opuštenosti i spokoja, koji pomažu u stvaranju pozitivne energije i harmonije u odnosima.

Evo četiri pozitivna uticaja koje dom može da vam pruži:

1. Organizacija života
Dobro osmišljen enterijer doprinosi redu u životu. Kada je naša baza (a dom je baza) u neredu i nije skladno ukomponovana, naše mentalno stanje prima udarac. Poznato je da ono što zatvara, blokira naš dom, istovremeno blokira i um, ometajući našu sposobnost da razmišljamo i da se opustimo. Živeti u prostranom, suncem obasjanom prostoru okruženom zelenilom, u blizini reke, sa panoramskim pogledom na grad, znači živeti bez stresa, osloboditi mozak tereta i sniziti količinu stresa.
Velilčina prostora takođe je veoma važna. Kada svako od ukućana ima svoj kutak, svoje mesto na koje može da se povuče i odmori, razmišlja i uživa, na dobitku su međusobni odnosi i kvalitetno provedeno zajedničko vreme.

Izvor: Promo/Belgrade Waterfront

2. Opuštajuće i bezbedno okruženje protiv nemira
Kad govorimo o dizajnu enterijera, obično razmišljamo samo o estetskom aspektu. Estetika je važan faktor, ali podjednako je važno da se osećamo sigurno i udobno. Kad ujutru izađemo među svet, suočavamo se sa milion izazova. Kada se vratimo kući, utešan prostor nas umiruje. Dizajneri enterijera odlično poznaju uticaj boja na raspoloženje i na osećanja, znaju da su boje moćno oruđe koje stimuliše, umiruje, podstiče psihološke reakcije. U stanovima Belgrade Waterfront-a preovladavaju neutralne nijanse koje daju toplinu i intimnost životnom prostoru. Već u lobiju, stanare dočekuje osoblje na recepciji, ali i koloriti prilagođeni karakteru zgrade. Tako, recimo, u BW Aqua preovladavaju umirujući plavičasti tonovi, a zelena boja u BW Verde skladno se uklapa u bujno zelenilo obližnjeg Savskog parka, podstičući kreativnost i poboljšavajući opšte fizičko stanje.

Izvor: Promo/Belgrade Waterfront

3. Funkcionalan prostor za funkcionalan život
Ne pitajte šta možete da uradite za svoj dom, već šta vaš dom može da učini za vas! U jednom od najuzbudljivijih urbanih kvartova u Evropi, Belgrade Waterfront-u, u okruženju koje omogućava komforan, gotovo hedonistički život, stanuju vrhunske zgrade okružene Sava Promenadom, Savskim parkom, igralištima, prostorima za rekreaciju, šopingom, restoranima, barovima... Jedna od najboljih pogodnosti života u novom gradskom distriktu jeste cena: u Belgrade Waterfront-u možete da kupite stan već od 2.950 evra po kvadratu, i to sa uračunatim PDV-om. Ekskluzivitet kreiran specijalno za kupce stanova u Belgrade Waterfront-u je i kredit za kupovinu stana već u ranoj fazi izgradnje zgrade. To je značajna olakšica, s obzirom da se u standardnoj praksi kod stambenih kredita za novogradnju zajam odobrava tek kad je zgrada završena 80%. Belgrade Waterfront u ponudi ima veliki broj zgrada koje se nalaze u ranoj fazi izgradnje.

4. Povećanje kreativnosti i produktivnosti
Dobro osmišljen enterijer podstiče produktivnost i kreativnost. Okolina igra ključnu ulogu u načinu na koji razmišljamo i ponašamo se. Ako je naš kreativni tok blokiran ili nas zadesi pad produktivnosti, promene u životnom prostoru mogu dati dodatni podsticaj za nove kreativne zalete. Počnite sa jednostavnim promenama: unošenje prirode u dom (biljke, drveni ukrasi…) može da podmladi našu energiju, dok nova boja zidova, kao što su plava ili zelena, može da donese nove ideje. Veliki prozori i terase, poput onih u stanovima Belgrade Waterfront-a, čine da se granice između enterijera i spoljašnjeg okruženja brišu, stvarajući posebnu energiju među vašim zidovima.