Pazite!

SVI OVO DRŽIMO U KUPATILU, A TO JE VELIKA GREŠKA: Dermatolog objasnio - puno je bakterija i može da uništi kožu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Objasnio je i gde bi umesto toga trebalo da stoji!

Izvor: YouTube/AudreyVictoria

Najveći broj krema i losiona na sebi ima ohrabrujuće dug rok trajanja, često na njima piše da traju 12 ili čak 24 meseca od otvaranja. Ali, da li je stvarno tako?

Losioni i kreme na bazi vode brže će se pokvariti, jer zbog vode predstavljaju plodno tle za razvoj bakterija. Masniji i "teži" proizvodi će se sporije kvariti, ali postoje i greške koje pravimo zbog kojih nam ova kozmetika kraće traje.

Ako više volite kreme u teglicama ili "kanticama", od onih u flašici, moguće je da im sami skraćujete rok trajanja. Svaki put kada stavimo prst u njih, unosimo prljavštinu, vazduh, izlažemo ih svetlu i bakterije sa naših prstiju ostaju unutra. Ako smo pre toga oprali ruke, ali ih nismo dobro obrisalil, eto i vode koja će pomoći bakterijama da se razmnožavaju.

Ako losion ili krema mirišu drugačije, razdvojili su se na tečni i čvršći deo, ili su usled oksidacije promenili boju, nemojte ih mazati na kožu.

Kozmetičari zato preporučuju nekoliko stvari koje će im produžiti rok. Najpre, nemojte ih držati u kupatilu! Jeste zgodno i svi se mažemo posle kupanja, ali vlažna, topla sredina dovešće do bržeg kvarenja. Kreme i losione trebalo bi da držite na tamnom, svežem mestu, kao što je spavaća soba.

Ako se nalaze u teglicama, koristite malu plastičnu špatulu da izvadite količinu koja vam je potrebna, možete naći i jednokratne, samo nemojte "gurati" prste unutra.

"Rok trajanja ima dvostruko značenje. Najpre, da li se proizvod pokvario, to ćete znati ako je promenio miris, boju ili teksturu. Ali potpuno druga stvar je da li je rok istekao aktivnim sastojcima. Ako imate kremu sa antioksidantima, hijaluronskom kiselinom ili ceramidima, i ne čuvate je kako bi trebalo, ona jednostavno neće 'svoj posao' više raditi tako dobro", objasnio je dermatolog dr Stiven Vang.

(MONDO)

Tagovi