Može!

KAKO DA SE NE UGOJIM KADA OSTAVIM CIGARE? Lekari kažu: Sve što ste do sada mislili je pogrešno, 3 stvari su ključ

Autor Maja Gašić

Problem sa kojim se svi bivši pušači susreću.

Izvor: YouTube/Only Human

Pušenje i gubitak kilograma su najčešće međusobno povezani, ali da li postiji način da se rešite ove nezdrave navike, a opet zadržite liniju?

Mnogi pušači su ubeđeni da će nakon što ostave cigarete dobiti kilgrame. Kako objašnjavaju, jedan od razloga jeste što "neće znati šta da rade s rukama", pa će samim tim više posezati za hranom. A šta kažu naučnici?

Da, zaista postoji veza između pušenja i vitkosti, a naučnici sugrišu da su dva razloga za to.

Nikotin povećava utrošak energije, a samim tim i broj kalorija koje se sagorevaju kada mirujemo. Osim toga, duvan potiskuje apetit otprilike 2-3 sata nakon pušenja cigarete.

Šta ne štima?

Ako je zaista tako, onda bi trebalo da se zaključi da su svi pušači vitki. Istina je sasvim drugačija. Statistike pokazuju da je zapravo stopa gojaznosti veća kod žestokih pušača. To je zato što zloupotreba duvana ukazuje na nezdrav način života, manje fizičke aktivnosti, lošu ishranu, sa svim posledicama koje slede.

Pored toga, istraživanja pokazuju da su tinejdžerke koje se bore sa prekomernom težinom sklonije pušenju pokušavajući da kontrolišu svoju težinu. Odrasli često čine isto. Istraživanja sugerišu da ljudi koji su skloni gojaznosti vrlo često posustanu pred ovom nezdravom navikom i postaju pušači. 

Samo zdravo i nikako drugačije

Oni koji se nadaju da će smršati uz pomoć cigareta zaboravljaju na posledice. Pušači su izloženi velikom riziku od bolesti pluća, srca, krvnih sudova, raka i dijabetesa. Veća je verovatnoća da će razviti metabolički sindrom, što rezultira stvaranjem masnoća u predelu stomaka.

Stoga, onima koji se nadaju da će smršati uz pomoć cigareta, lekari preporučuju da prvo napuste pušenje.

A zatim da pojačaju fizičku aktivnost, odnosno da isprave sve one nezdrave navike koje su išle uz pušenje.

Za problem "nezaposlednih ruku", savet je da više šetaju i generalno budu napolju gde neće doći u iskušenje da posegnu za hranom. A u slučaju da ipak pokleknu, preporuka je da "navale" na zelenu salatu i kupus. Ova namirnica imaju neznatno kalorija  praktično možete da ih jedete u neograničenim količinama.