Dobro čuvana tajna

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o tibetanskom eliksiru mladosti od 2 sastojka koji podmlađuje i čuva zdravlje

Autor Maja Gašić

Ispravljamo prvobitnu verziju teksta, koja je sadržala netačne informacije.

Izvor: YouTube/Screenshot/halend

Portal "Mondo" je 13.5.2021. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "TIBETANSKI MONASI OTKRILI TAJNI ELIKSIR DOBROG ZDRAVLJA I MLADOSTI: Pravi se od 2 sastojka i neverovatno je moćan" bilo je navedeno da smesa od belog luka i alkohola čuva zdravlje i podmlađuje.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi da ova smesa može da uspori starenje i očuva zdravlje. U spornom tekstu navedeno je da, osim što podmlađuje, ova mešavina pomaže kod smanjenja simptoma proširenih vena, aktivira moždanu aktivnost, poboljšava pamćenje, vid i sluh, podstiče bolji rad creva, prečišćava krvne sudove i uopšteno jača imunitet, što je netačno i neistinito.

Prema analizi Raskrinkavanje.ba, ne postoje dokazi da ova tinktura od belog luka i alkohola usporava ili zaustavlja starenje, kao ni da uklanja zdravstvene tegobe, niti leči od postojećih zdravstvenih problema. Neki navodni efekti “tibetanskog eliksira mladosti”, kao što je, recimo, “peglanje bora”, potpuno su izmišljeni i potpadaju pod pseudonauku. Ove tvrdnje nemaju nikakvu osnovu u nauci i ovim putem se izvinjavamo čitaocima ako smo ih doveli u zabludu.