Stil

ZAŠTO ZELENI ČAJ NIKAKO NE TREBA PITI NAKON OBROKA: Nutricionisti objasnili koje vreme je najbolje i šta zaista "leči"

Autor Maja Gašić

Sve što smo mislili da znamo o zelenom čaju i njegovim blagodetima.

Izvor: YouTube/Screenshot/amma recipes

Zeleni čaj je jedno od najpopularnijih napitaka danas. I ovo nije slučajno. Na kraju krajeva, ovaj čaj se od pamtiveka smatra "lekom" za skoro sve bolesti. Još su drevni iscelitelji smatrali da smanjuje krvni pritisak, jača imuni sistem, pomaže kod stresa i pospešuje rast kostiju.

Međutim, savremeni naučnici upozoravaju da neke grupe ljudi ne bi trebalo da ga piju. Ili makar da ograniče njegov unos.

Kako se pravilno kuva i pije zeleni čaj

Uvreženo je mišljenje da se zeleni čaj može piti kad god to želite, da će svakako imati pozitivan efekat na organizam. Međutim, nutricionisti ističu da ovo nije tačno u potpunosti. Zeleni čaj ne treba da se pije odmah nakon obroka. Nutricionisti kažu da u ovom slučaju zeleni čaj neće imati apsolutno nikakvo "lekovito" dejstvo na organizam, biće kao da nište niste uneli u telo. Ovaj čaj je najbolje uzimati u intervalima od 30 minuta od glavnog obroka.

Da biste postigli maksimalan efekat zelenog čaja, morate da znate osnovna pravila za njegovu pripremu. Kada listove nalijete ključalom vodom, čaj može da odstoji maksimalno šest minuta, jer nakon toga biljka gubi svoja lekovita svojstva. Za podizanje energije treba ga popiti dva minuta nakon pripreme, a ako želite da se umirite i spustite tenziju, onda pet minuta posle kuvanja. U ostale svrhe - detoks i sl, pije se 15 minuta od kuvanja.

Kada ste jednom skuvali zeleni čaj, treba ga popiti u roku od 5 sati, jer je nakon toga opasan po telo. Minerali sadržani u njemu vremenom oksidiraju i pretvaraju se u pravi otrov.

Kome se ne preporučuje?

Danas se veruje da je zeleni čaj dobar za sve, bez izuzetka. Međutim, lekari kažu da je to daleko od istine. Osobe koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, treba da budu veoma oprezne sa unosom zelenog čaja jer sadrži kofein koji može da izazove poremećaje srčanog ritma.

Pored toga, prekomerna upotreba ovog napitka može da dovede do stvaranja kamenja u bubrezima i bolesti jetre. To su potvrdila istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta u Nju Džersiju. Kao rezultat dugog eksperimenta ispostavilo se da ako zelenim čajem zamenite svu tečnost koju unosite preko dana a koja je vašem organizmu neophodna, naglo povećava rizik od trovanja polifenolima, što uzrokuje nepovratne promene u bubrezima i jetri.

Zeleni čaj zaista snižava krvni pritisak, ali stručnjaci kažu da je taj efekat ipak prilično zanemarljiv da bi se napuitak uzimao u obzir kao pomoć kod ove tegobe. Lekari i savetuju da osobe koje pate od niskog pritiska, kagorušicu i bol u stomaku. Ne preporučuje se upotreba zelenog čaja onima koji imaju povećanu štitnu žlezdu, kao ni trudnicama i dojiljama.

Tagovi