Od antičkih vremena ljudi su koristili pelin u razne svrhe. Miris ove biljke ima izvanredno umirujuće svojstvo, koristi se u kozmetičkim i medicinskim tretmanima. I sve ovo je zbog njenog jedinstvenog sastava, odnosno obilja fitoncida, flavonoida, karotena, organskih kiselina.
Čaj pelina poboljšava rad pankreasa i žučne kese, normalizujući funkciju gastrointestinalnog trakta i doprinoseći ukupnom jačanju organizma. Ova biljka takođe ima antibakterijska, antifungalna i antiinflamatorna svojstva koja joj omogućavaju da se bori sa uzročnicima mnogih bolesti, kako akutnih tako i hroničnih.
Zahvaljujući brojnim blagodetima po zdravlje, i lekari ovu biljku preporučuju za lečenje brojnih bolesti, kao što su one gastrointestinalnog trakta, kao pomoć kod nesanice, hepatičnih kolika i drugih zapaljenskih procesa.
Kako napraviti čaj od pelina?
U 250 ml ključale vode dodajte 20 g pelina i ostavite da odstoji pola sata. Zatim, procediti i piti.
Ukus ovog čaja je specifičan, prilično gorak, a problem možete rešiti tako što ćete mu dodati malo meda. Uzimajte ga u sitnim gutljajima, 45 minuta pre obroka, tokom 4 dana. Budite oprezni, ovaj čaj može da poveća kiselost želudačne kiseline.
Za šta se sve koristi?
Osobe koje imaju česte probleme sa bolovima u nogama, mogu da probaju kupku od pelina. Možete koristiti sveže ubrano lišće i stabljike. 200 grama biljke prelijte sa šest litara ključale vode. Sipajte u kadicu i potopite noge na 25 minuta, ne duže. Ova kupka pomaže i kod kurjih očiju, leči gljivična oboljenja stopala i uklanja neprijatan miris.
Oprez!
Postoji nekoliko pravila za upotrebu ove moćne biljke:
- ne može se uzimati duže od mesec dana,
- pauza između sve doze mora biti mesec dana,
- lečenje ne treba sprovoditi u više od 3 ture.