Stil

KADA BI VAM NEKO REKAO KOLIKU GREŠKU PRAVITE SA POSTELJINOM, ZGROZILI BISTE SE: 3 razloga da pod hitno promenite navike

Autor Maja Gašić

Od sada ćete dobro razmisliti kada je vreme za pranje.

Osam sati sna noću je ono što svi lekari preporučuju, a ukoliko želite da zaista odmorite telo i regenerišete se. A osam sati je otprilike isto vreme koje provodimo na poslu u toku jednog radnog dana. E sad zamislite da cele nedelje nosite istu košulju na u kancelariju, kao što u istoj pidžami i posteljini spavate sedam dana... 

Tokom spavanja se znojimo, ostavljamo sebum i čestice kože na posteljini, zato je redovno menjanje jastučnice od ključnog znalaja. Postoji i još nekoliko razloga koji će vas naterati da stavite prst na čelo i promenite dosadašnje navike u vezi sa pranjem posteljine...

Dugotrajna upotreba istog kompleta posteljine, naročito jastučnica, dovodi do taloženja patogena i gljivica koje štete zzdravlju, kaže Filip Tjerno, mikrobiolog sa Univerziteta u Njujorku.

Bubuljice

Akne često uzrokuje prljava jastučnica. Ako uzmete uzorke sa daske toaleta i iz jastučnice koja se koristila nedelju dana, ispostaviće se da su otprilike jednako prljavi. Vaš jastuk je isto leglo bakterija kao i toalet. Na površini jastučnice možete pronaći čestice kože, prašinu, kosu, a ostaci vaše noćne kreme služe kao "lepak" za sve ove patogene. Kada se takva mešavina bakterija svakodnevno nanosi na lice, nije iznenađujuće što se javljaju akne. Situacija je još gora ako s vama spavaju kućni ljubimci...  U tom slučaju na vaše lice se "lepe" i čestice dlake.

Astma ili alergije

Pored bakterija u jastucima i na površini jastučnice žive grinje koje izazivaju alergijske reakcije i, u retkim slučajevima, astmu. Pogoduju im prirodne tkanine i temperatura vazduha od 20 do 30 stepeni, zaparavo, spavaća soba je idealna za njihi. Grinja se možete osloboditi samo tako što ćete posteljinu prati u vrućoj vodi, a obavezno je peglanje tkanine. Razmislite, naše bake nisu bez razloga iskuvavale posteljinu.

Nesanica

Nakon napornog dana, nema ništa prijatnije nego da položite glavu na sveže opranu i mirisnu jastučnicu. Miris svežeg platna asocira na detinjstvo i sigurnost, naš mozak se trenutno isključuje, zbog čega brzo utonemo u san.