Život joj je pakao

DOJ*A MI JE VELIČINE BEBINE GLAVE: Anja (18) ima retku bolest - grudi ne prestaju da joj rastu, a kad potrči… FOTO/VIDEO

Autor Maja Gašić

Veoma mali procenat žena ima ovo oboljenje kada grudi neprestano rastu.

Izvor: tiktok/screenshot/@kentuckyfriedcl0uds/thesun.co.uk/printsceen

Dok se mnoge žene žale na genetiku zbog nedovoljno bujnog poprsja, druge su spremne da učine sve da se reše ogromnih grudi.

Trend velikih grudi ne jenjava u svetu, ali dok je ogroman broj obih koje žele da ih povećaju i podvrgavaju se plastičnim operacijama zbog bujnog poprsja, postoje i one koje sanjaju o B korpama.

U ovu drugu grupu spada Australijanka Anja Sent Džejms (18) koja pati od retkog poremećaja zbog kojeg joj grudi svake godine porastuju za jedan konfencijski broj. 

Ova bolest zove se gigantomastija, odnosno hipertrofija dojke, a reč je o stanju u kojem mlečne žlezde počinju da bubre tokom puberteta, a grudi nastavljaju da rastu iz godine u godinu. Žene sa ovom retkom dijagnozom (čiji uzrok nije u potpunosti odgonetnut) neretko su žrtve verbalnog nasilja.

I dok joj manje obdarene žene zavide na veličini korpi, Anja otkriva da joj zbog njih život nije nimalo lak.

"Svaka dojka mi je veličine bebine glave. Zbog njihove težine me boli telo, što u velikoj meri utiče na kvalitet mog života. Ostale devojke plešu, trče i skaču kako im se prohte, a ja to mogu samo ako držim ruke obema rukama, inače će nastati haos. Muškarci me maltretiraju od moje 13. godine, mole me da im šaljem obnažene slike. Svi kažu da mi zavide, ali ne znaju kako stvarno živim! Planiram da se rešim ovih ogromnih grudi koje mi uništavaju život. Osim toga, zastrašujuće je kad pomislim koliko će još da narastu u budućnosti", kaže Anja koja je dodala da zbog težine dojki pati od jakih bolova u vratu i leđima.

Šta je gigantomastija?

Gigantomastija je retko stanje koje uzrokuje prekomeran rast ženskih grudi, a samo nekoliko stotina slučajeva je zabeleženo u medicinskoj literaturi.

Rast dojke može da se pojavi tokom nekoliko godina, ali bilo je slučajeva gigantomastije, gde su ženske grudi u nekoliko dana porasle za tri ili više veličina korpi. Simptomi gigantomastije uključuju bol u dojkama, probleme s držanjem, infekcije i bolove u leđima.

Iako se gigantomastija smatra benignim stanjem, umnogome narušava kvalitet života i ako se ne leči može da izazove velike probleme. U nekim se slučajevima ovo stanje je prolazilo samo od sebe, ali uglavnom su pacijentkinje bile prinuđene da idu na operaciju smanjenja grudi.

Tagovi