Sok od crvenog kupusa je riznica vitamina i minerala. Ovo povrće sadrži proteine, vlakna, enzime, fitoncide, šećer, gvožđe, kalijum, magnezijum; vitamin C, B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, provitamin A i karoten. Štaviše, sadrži četiri puta više karotena od belog kupusa. Sadrži antocide, koji su veoma korisni za telo.
Sok od kupusa uklanja toksine iz tela i čisti jetru. Obloge od listiva crvenoig kupusa pomažu u lečenju rana, opekotina, ublažavaju glavobolju, jačaju nokte.
Kako da napravite sok od ove namirice?
Sastojci:
- 300 g crvenog kupusa;
- 1 zelena jabuka;
- šaka svežeg bosiljka;
- veća količina sveže nane.
Priprema:
Operite sve sastojke, osušite, grubo iseckajte i usitnite u blenderu da se dobije gušsta tečnost. Pijte po pola čaše 2 puta dnevno pre obroka.
Sok je odličan za bolesti respiratornog sistema, a može u njega da se doda i malo meda.
Ako svakog dana uzimate propisanu dozu, normalizovaćete cirkulaciju krvi i poboljšati stanje kože. Ako ovim sokom ispirate usta, ojačaćete gleđ. Sok od crvenog kupusa pomaže u očuvanju elastičnosti zidova krvnih posuda.