Stil

POMIRIŠITE ČISTU POSTELJINU I SAZNAJTE DA LI STE U OPASNOSTI: Ako ovako miriše prete vam INFEKCIJE i disajni problemi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako čista posteljina čudno miriše, moguće je da su se na njoj zadržale bakterije koje izazivaju infekcije, pa čak i nastanak buđi.

Izvor: YouTube/M A R Y E L I Z A B E T H

U krevetu spavamo, vodimo ljubav, ponekad čak i jedemo, neki ljudi kada rade od kuće vole da donesu i laptop u krevet... Svako bira šta radi sa svojim krevetom, ne osuđujemo, ali svaki od tih poteza donosi bakterije i prljavštinu.

Ako se čaršavi, pokrivači i jastučnice ne peru dovoljno često ili na pravi način, na njima se zadržavaju grinje, čestice prljavštine i bakterije. 

Dalje mogu da izazovu čitav niz problema, kao što su:

  • Akne
  • Iritacija kože
  • Ekcem
  • Bakterijske infekcije
  • Gljivične infekcije
  • Alergije
  • Problemi s disanjem

Zbog toga bi posteljinu trebalo prati najmanje jednom nedeljno, a tokom leta i češće. Studije su pokazale da je posteljina, nakon jedne nedelje korišćenja, bakteriološki skoro isto neispravna kao i kvaka na vratima WC-a.

Ako ste ikada izvukli čiste čaršave iz ormara u kojem držite posteljinu, i namrštili se jer i dalje mirišu ustajalo ili čudno iako su oprani, razlog leži u činjenici da nisu bili dobro oprani - na njima se i dalje nalaze prljavština i masnoće koje naša koža prirodno luči, a koje mašina nije uspela da skine. Druga opcija je da se nisu dobro osušili pre nego što ste ih stavili u ormar, zbog čega je na njima ostala vlaga, "idealna" za razvoj bakterija i buđi.

Dakle, posteljinu perite najmanje jednom nedeljno i pustite da se dobro osuši na provetrenom mestu, u suprotnom, čak i kada je izvadite iz plakara, i dalje će mirisati ustajalo i rizikujete probleme koje izazivaju bakterije i prljavština.

(MONDO)