Stil

DOMAĆI ČAJ OD 70 DINARA POMAŽE DA SMRŠATE, I NUTRICIONISTI GA HVALE: Topi salo i čisti organizam, a evo kako se pije

Autor Maja Gašić

Čaj od majčine dušice pomaže kod brojnih tegoba - problema sa bronhijama, bubrezima, kod oslabljenog imuniteta, a nutricionisti ga posebno preporučuju za mršavljenje.

Izvor: YouTube/Screenshot/Chef Ricardo Cooking

Majčina dušica (timijan), biljka koja se svrstava u jedno od najlekovitijih prirodnih sredstava raste širom naše zemlje i pomaže kod brojnih tegoba. Dostupna je kao začin, čaj, ulje, pa čak i u vidu tinkture, može se naći u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, a 100 g košta između 60 i 70 dinara. 

Majčina dušica se od davnina koristi u narodnoj medicini, pomaže kod čestih upala bronhija, pojačanog sekreta u plućima, loše probave, nadustosti, gasova i neredovne stolice. Ispostavilo se da ublažava i reumatske i menstrualne bolove, kao i da pomaže iskašljavanje uzrokovano zapaljenjem sluzokože gornjih disajnih puteva. 

Osim čaja, koji se pije dva puta dnevno, kod menstrualnih grčeva pomaže i da se na bolno mesto stavi jastuče napunjeno osušenim cvetovima i stabljikama timijana. Ono se pre spavanja ugreje u šerpi i stavi na stomak ili
na prepone.

Pomaže i kod poremećaja rada bešike i bubrega, a nutricionisti čaj od majčine dušice preporučuju za mršavljenje i čišćenje organizma. Zahvaljujući aktivnom sastojku timolu, ova biljka ima izrazito jaka antioksidativna svojstva.

Kad je reč o borbi sa suvišnim kilogramima, ova biljka deluje tako što suzbija apetiti, smanjuje potrebu za grickalicama, podiže energiju i daje telu obilje neophodnih nutrijenata za normalno fukcionisanje. Pospešuje rad metabolizma, pa tako pomaže u bržem sagorevanju sala.

Nutricionisti savetuju da se pije tri puta dnevno pola sata posle jela, kako bi potpomogao sagorevanje masnoća u telu.

Kako se pravilno priprema čaj?

Priprema je vrlo jednostavna, u šolju ključale vode sipa se 1 kašika suvog bilja, poklopi i ostavi da odstoji pola sata. Potom se čaj procedi, a pije se pla sata nakon obroka.