Stil

AKO VAS BOLE LEĐA OD KAUČA, TO MOŽE BITI OPASNO: Prepoznajte da li je vreme da ga zamenite dok vam nije ugrozio ZDRAVLJE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su znaci da je vreme da zamenite kauč, trosed ili ugaonu garnituru!

Izvor: YouTube/MandaueFoamTV

Kauč, ugaona garnitura ili sofa imaju rok trajanja, upozoravaju stručnjaci za održavanje doma.

Ako imate dvosed ili trosed, pa čak i garnituru koja zauzima "pola" prostorije u kojoj se nalazi, znajte da postoji trenutak kada bi trebalo da ih zamenite novim. Nije stvar samo u tome da li izgledaju lepo, već vremenom gube i na čvrstini i izdržljivosti zbog čega rizikujete bolove u leđima ako tu često sedite ili leškarite.

Dvosed ili trosed trebalo bi da imaju vrlo čvrst okvir, udobne ali ne i previše mekane jastuke, i da budu presvučeni izdržljivim tkanim materijalom.

Ovakav kauč ili sofa potrajaće vam i duže od 15 godina, ako pratite savete proizvođača kada je u pitanju pranje, uklanjanje fleka i održavanje.

Znaci da je vreme za nov kauč nisu samo vidljivi golim okom. Naravano da ćete početi da razmišljate o novom trosedu ako je presvlaka upropašćena, ali obratite pažnju i na signale da više nije dobar za leđa.

Okviri od mekog drveta ili metala mnogo brže će se deformisati, i ulegnuti ukoliko se sofa često koristi. A kada okvir popusti, nema povratka - podloga će stalno upadati a vi ćete se kriviti da ispravite leđa dok sedite. Ako imate neprijatni osećaj ulegnuća čim sednete, to je siguran znak da bi trebalo da kupite novi kauč pre nego što počnu da vas bole leđa.

Dekorativni jastuci koji nam ukrašavaju dom, i najčešće se nalaze na kauču ili foteljama, imaju različit rok trajanja u zavisnosti od materijala.

Sintetički jastučići će se "ofucati" već posle dve godine, a ako birate one pravljene od izdržljivijih materijala, redovno ih perite i mogu da vam potraju pet, ili čak deset godina. Najbolji savet za dugotrajnost je, slažu se stručnjaci za održavanje doma, da imate više navlaka koje koristite za jastučiće i da ih menjate po sistemu rotacije. Duže će trajati, a vama će dom biti lepši i osveženiji.

Bol u leđima nije naivan i može dovesti do mnogih daljih problema sa kostima i zglobovima, ramenima i vratom, a vodite računa i da presvlake koje dugo stoje mogu sadržati prašinu, grinje i druge "gadosti" zbog kojih možete imati čak i simptome alergije.

(MONDO)

Tagovi