Ovo niste znali!

PLAVUŠE, DOBRO POSLUŠAJTE! OVAKVU VODU NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KORISTITE: Dermatolozi upozorili - 3 opasnosti vam prete

Autor Maja Gašić

Nije retkost da iz cevi poteče voda crvene boje, ali da li sme da se koristi rđava voda i ko bi posebno trebalo da pazi?

Izvor: Youtube / Angélique Eva

Ne tako retko se dešava da iz česme poteče "crvena voda", odnosno zarđala. Uzrok su najčešće stare cevi, a ako ste nešto popravljali i zatvorili slavinu na neko vreme, neminovno je da će nakon popravke poteći ova obojena voda. 

Ono što svi znaju jeste da ovakvu vodu ne bi trebalo da piju jer sadrži gvožđe, a po rečima stručnjaka ne bi trebalo da je koristite ni u druge svrhe. Lekari ističu da "crvena voda" neće umnogome našteti vašem zdravlju, ali da svakako treba da izbegavate i da se kupate u njoj, a ovo posebno važi za jednu vrstu ljudi...

Stručnjaci ističu da povećan sadržaj gvožđa u zarđaloj vodi nije dobar za telo. Slabo se apsorbuje i može da izazove toksične reakcije. Ako osoba redovno pije zarđalu vodu, može se desiti da učestalo pati od nesanice, da ima smetnje u varenju i generalno se oseća slabo...

U opasnosti su, kaže lekari, pacijenti koji boluju od inflamatornih oboljenja digestivnog trakta, poput gastritisa, i alergijskih bolesti. Konzumiranje zarđale vode može da izazove različite komplikacije - prvenstveno upalu sluznice creva, koja izaziva oštre bolove, poremećaj stolice i nadutost. A takođe nije retkost i da se pojavi osip na koži (alergijska urtikarija), a koja može i da se zakomplikuje.

Zarđalu vodu nikako ne bi smela da piju deca, pošto su njihovi mehanizmi detoksikacije vrlo slabo razvijeni. Dermatolozi upozoravaju i da je kupanje u ovakvoj vodi takođe opasno, jer je ovakva tečnost sama po sebi veoma tvrda, a bebe imaju veoma nežnu kožu. Čestice metala mogu da izazovu svrab i dermatitis, baš kao i kod odraslih.

Plavuše na udaru

Ono što malo ko zna jeste i da se plavušama ovakva voda nikako ne preporučuje, tačnije ne bi trebalo njome da peru kosu. Budući da je ova voda obojena, najčešće smeđe, žućkaste, pa i crvene boje, kada se nanese na plavu kosu, deluje kao farba i može da joj promeni boju. Osim toga, zarđala voda negativno deluje i na kožu i kosu, tako što ih isušuje i povećava lomljivost vlasi.

Tagovi