Pazite!

AKO OVAKO UZIMATE MED, NE GINU VAM STOMAČNI PROBLEMI! Dijetetičarka upozorila na opasnu grešku koja ugrožava ZDRAVLJE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Trik s medom oduševio Internet... Dok nisu počeli stomačni problemi i "trčanje" u WC.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Med je jedna od najukusnijih zdravih namirnica, dragocena za imunitet, snagu i mnoge druge funkcije organizma. Jedna od TikTok "fora" je i ostavljanje meda u zamrzivaču na par sati, jer ćete tako po vrelim danima dobiti ukusnu poslasticu.

Dobiće teksturu kao gusti sladoled, pa ćete moći lako da ga jedete čak i bez kašičice, jedna korisnica je uspela i da ga seče na zalogajčiće! Ali, koliko god ovo zvučalo praktično (i ukusno), ipak ne sme ovako da se jede med, stručnjaci objašnjavaju i zašto.

"Unošenje veće količine hladnog meda može da izazove nadimanje, bolove u stomaku pa čak i proliv. Osim stomačnih problema, tu su i drugi kao što je izvlačenje plombi, jer med postaje lepljiv i vrlo gust", objasnila je nutricionistkinja Lisa Jang.

Dijetetičarka Danijela Oldfild objasnila je drugi problem koji vreba iz ovog letnjeg trika - najveći deo meda nije med, o čemu smo vam već pisali, sadrži zastrašujuće mnogo veštačkog šećera.

"Zamislite koliko je to grama? Sigurno ne biste pojeli toliko šećera ili pravog meda, a ovako unosite ogromnu količinu sumnjivog supstituta za med. Metabolizam neće moći da se izbori s tom količinom šećera i dobićete najpre mučninu, potom vrtoglavicu, a onda stomačne probleme", rekla je ona.

Danijela je posavetovala sve koji redovno jedu med, ili žele ipak da ga probaju ovako, da se zaustave posle dve kašičice da ne bi napravili problem.

Pogledajte video ovog izazova koji ima neverovatnih 18 miliona pregleda!

(MONDO)

Tagovi