FOTO

SKRATI JEZIK I DAJ BOŽE DA NAĐEŠ MUŽA KOJI SE NEĆE USTRUČAVATI DA TE UDARI: Zbog reči jednog OCA gori srpski Twitter! 

Autor Nataša Petrović

Devojke iz Srbije podelile svoje priče o očevima koji ih uče da žene treba da služe muškarcima!

Izvor: Motortion Films/Shutterstock.com/Instagram/Screenshot/kriticki

Kada je reč o ravnopravnosti među polovima, situacija danas jeste bolja nego što je bila, barem u nekim stvarima – recimo, danas žene imaju pravo glasa, što je nekad bilo nezamislivo. Međutim, u nekim sferama, a posebno kada je reč o kućnim obavezama, tu se žena i dalje smatra "robom" i ona je zadužena za sve kućne poslove, bez obzira na to što one danas mahom nisu više domaćice, već zaposlene i rade jednako sa muškarcima. Svejedno, podrazumeva se da one uporedo sa poslom od kojeg zarađuju treba i da čiste, peru, peglaju, kuvaju... jer, to su ženski poslovi, kako mnogi misle.

Naravno, nije tako u svim porodicama, o čemu svedoče i priče sa Twittera i Instagrama, gde su devojke podelile iskustva sa svojim očevima. Dok, hvala Bogu, ima onih koje su očevi učili da muž nikada ne sme da ih udari, da one nisu služavke, već ravnopravne sa svojim muže, šokirale su priče žena koje su očevi učili sasvim suprotno. I ne samo očevi, doduše, već i majke.

"Znam majku koja je savetovala ćerku ’nemoj da se buniš ako te udari. Imaš svaki dan pun tanjir na stolu, nešto moraš da istrpiš’. To izgovori žena koja će, kao i svaka majka, poginuti za svoje dete, ali patraijarhalni obrazac je jači od bazičnog razuma. Ćuti i trpi, tako nam je namenjeno", napisala je jedna devojka na Twitteru.

Pisale su žene i o situacijama kada njihove poznanice, drugarice, komšinice, muževi nisu hteli da prime u kuću jer su rodile ćerke, a ne sinove, pisale o čuvenim pitanjima "pomaže li ti muž oko bebe"...

"Da, to mi je nagore od svega, kad pitaju pomaže li ti muž oko bebe. Pa nije bi sa neba pala beba, pa da mi on pomogne nešto, ako stigne naravno. Nije to prijatelj, rodbina, neko ko svrati povremeno itd. To je otac, dete je njegovo! Ovo svaka buduća mama da ponavlja sebi svaki dan, a ukoliko je potrebno i drugima naglas!", poručila je jedna žena.

Devojke su pisale i o momcima koji nazovu majku i kažu joj "pospremi mi sobu, dovodim društvo", o majkama i bakama koje vrlo očito više vole unuke/sinove, pa onda kažu "idi podgrej bratu ručak, on je muško" ili "idi mu popeglaj majicu, on je muško".

Međutim, možda najviše pažnje od svih priča na ovu temu, privukla je priča jedne devojke, koja se sukobila sa ocem zbog očekivanja da ona bude "služavka".

"Posvađala sam se sa tatom jer mi je rekao da mu postavim sto, isečem hleb, podgrejem jelo i ja sam ga lepo pitala zašto baš ja, zar ne ume sam? On se naljutio i rekao da je to ženski posao da služe muškarce (???). Na to sam mu ja odgovorila kako ne želim da služim muškarca jer postaviti sto, podgrejati jelo itd. su neke osnovne stvari i on mi je rekao ’Videćeš ti kada se udaš, niko neće da te trpi takvu, samo ti probaj to da kažeš mužu, a daj bože da nađeš nekoga ko neće da se ustručava da te udari’. Pojma nemate koliko sam plakala posle ove rečenice. Da ne dodajem da je bilo još milion ovakvih situacija...".

Izvor: Instagram/screenshot/kriticki

Dok su žene uglavnom bile šokirane ovim, muškarcima nije jasno šta je tu čudno, pa uglavnom kritikuju devojku.

"Tutorial kako biti feministička kučka prema čoveku koji te je odgojao decenijama", "Zar je moguće da smo mi muškarci toliko pokvareni, da tražimo od žena postavljeno jelo i topao obrok", ironično je upitao jedan.

"Minimum koliko si mogla je da mu postaviš da jede", "pa da, tata radi kao konj da bi ćerka bila feministički debil kojem je teško da postavi rođenom ocu da jede nešto", "tako i treba zahvaliti roditelju koji ti je podgrevao mleko, prao kad se u*ereš i menjao pelene, izdržavao dok se nisi osamostalila", "kakvo nepoštovanje oca", "mogla je lepo da postavi sto umesto da se pravi pametna", "dok si pod mojim krovom i dok te ja hranim, ne da ćeš da postaviš sto, nego usput i da žongliraš"...

Šta vi kažete na ovakve komentare?

(MONDO)