Opasno!

NI NE SLUTITE ČIME SVE MOŽETE DA SE ZARAZITE U KREVETU: Mikrobiolog upozorio na OPASNE greške, za 8h virus eksplodira

Autor Maja Gašić

Većina nas niti razmišlja, niti je svesna koji sve virusi i bakterije se nalaze u našem krevetu. Čak i kada mislimo da redovno održavamo higijenu, rizik od infekcija je orgoman.

Izvor: YouTube/Wirecutter

Nema boljeg osećaja nego kada se nakon napornog radnog dana samo uvečete ispod prekrivača i uronite glavu u jastuk. Problem je što većina ne zna da mnoge opasne i nevidljive "živuljke" nastanjuju vašu posteljinu. 

"Kombinacija znoja, pljuvačke, peruti i mrtvih ćelija kože čine posteljinu optimalnim mestom za razmnožavanje bakterija, gljivica, virusa i sitnih insekata", kaže mikrobiolog Manal Mohammed sa Univerziteta u Vestminsteru.

Ko to živi u našoj posteljini?

Mikrobiolog upozorava da čitav jedan nevidljivi život se odvija pod našim prekrivačima.

Na primer, studija koja se bavila ispitivanjem posteljine u bolnicama otkrila je da je na jastučnicama veoma česta pojava bakterija stafilokoka. U krevetima pacijenata pronađena su i prava mala legla takozvanih gram-negativnih bakterija, koje su otporne na antibiotike i mogu da izazovu infekcije urinarnog trakta, upalu pluća, dijareju, meningitis i sepsu ako uđu u organizam.

Naseljavaju se dugo

Bakterije koje izazivaju bolesti mogu lako da se nađu u vašem krevetu. Tokom sna, osoba izgubi oko 500 miliona ćelija kože koje privlače grinje. A ove klice je veoma lako uneti u sebe sa "zagađene" odeće, peškira, toaleta, pa čak i kućnih ljubimaca.

Zapravo, zlatni stafilokok može da živi nedelju dana na pamuku i dve nedelje na frotiru. Gljivice poput kandide, koje izazivaju kanidijazu, urinarne infekcije, razmnožavaju se na tkivima do mesec dana, a virusi gripa - u roku od 8-12 sati.

Promenite jastučnice

Higijena je najbolja prevencija. Ne spremajte posteljinu nakon spavanja, pustite je da se provetri. Na dušecima koristite navlake za pranje koje se peru jednom u nedelju do dve dana, a obavezno kupite novu ako je stara više od deset godina.

Preporučuje se da posteljinu perete svake nedelje ili češće na temperaturi  od 40 do 60 stepeni Celzijusovih, naročito ako provodite dosta vremena u krevetu, spavate goli ili se mnogo znojite noću. Takođe se preporučuje da promenite jastučnice svaka dva do tri dana.