Stil

NIKADA NEMOJTE DA PERETE VEŠ NA 30 I 40 STEPENI: Mikrobiolozi otkrili – niste svesni šta rizikujete

Autor Maja Gašić

Svi pravimo ove greške kod pranja veša, a ne znamo koliko mogu da nam naškode i naruše zdravlje.

Izvor: YouTube/Screenshot/Joe Carmichael

Svi znaju da jedini siguran način za uklanjanje bacila i bakterija na vešu jeste da ga iskuvaju, odnosno operu na 90 stepeni. Međutim određene tkanine ne trpe tako visoku temperaturu, boje nisu postojane, pa tada mašinu podešavamo na 30 i 40 stepeni.

Mikrobiolozi su izričiti - odmah prestanite da ovako perete veš!

Po njima najniža temperatura koja garantuje da ćete sa odeće ukloniti sve "neprijatelje", bakterije, viruse, grinje i mrtve ćelije kože jeste 60 stepeni. Ovo je posebno važno kada perete dečji veš, jer su mališani osetljiviji na viruse i imunitet i nije još uvek u potpunosti razvijen.

Brojna istraživanja su pokazala da odeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenese opasne bakterije kao što je ešerihija coli. Ova bakterija koja je izuzetno uporna i jako se teško izbacuje iz organizma, "preživljava" na temperaturi od 37 stepeni C, što znači da je pranje na 30 stepeni neće uništiti.

Takođe, mikrobiolozi savetuju i da nakon pranja veša, još jednom pustite mašinu da "obrne krug" na 90 stepeni, kako biste bili sugurni da "neprijatelji" kojih ste se rešili prilikom prvog pranja nisu zadržali i mašini i tako nastanili sledeću turu odeće...