Saveti

ZBOG 2 GREŠKE NOKTI NA NOGAMA URASTAJU! Ako ih pogrešno sečete, ne ginu vam bol i infekcija - ovo je JEDINI pravi način!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Urasli nokti nastaju zbog pogrešnog sečenja noktiju, evo kako da izbegnete ovaj neprijatni problem!

Izvor: Shutterstock/Sahacha Nilkumhang

Urasle nokte na nogama izazivaju mnoge stvari, a nepravilno sečenje je među njima. Ako nosite udobnu obuću i nemate prirodnu sklonost ka urastanju noktiju, a opet imate ovaj neprijatni problem, možda pravite greške pri sečenju zbog kojih nokti urastaju.

Mnogi nokte seku posle kupanja ili tuširanja, jer su tada mekani, ali to je greška.

Meki nokat ćete lakše iseći, makazicama ili grickalicom, ali će se on lakše iskriviti i pući od suvog nokta. Dakle, ne dobijate ništa ako ih sečete posle tuširanja, samo možete da napravite još veći problem.

Mnogi se pitaju, da li je nokte bolje seći ravno ili zaobljeno?

Odgovor je - ravno. Nikada ih nemojte seći previše kratko, "do mesa", jer ćete izazvati bolove i nokat može nepravilno da nastavi da raste, a vi to nećete primetiti jer će proći dugo vremena dok opet ne izrastu za sečenje.

Makazice vam daju više kontrole, ali imaju manje snage za nokte na nogama, koji su često tvrđi i jači od onih na rukama. Kupite posebnu grickalicu za nokte na nogama, ona je veća i lakše ćete njome rukovati.

Nemojte pokušavati da ceo nokat isečete iz jednog poteza, već iz više malih, tako je manja šansa da ga zacepite ili jednostavno isečete pogrešno.

Nikada nemojte grickalicom da sečete zanoktice i kožu oko nokta, ali znajte da postoji šansa da to slučajno uradite ako ne pazite kako sečete nokat oko ivice. Zbog toga je važno da grickalicu pre svakog korišćenja dezinfikujete alkoholom, da prašina i mikroorganizmi nakupljeni na njoj ne dospeju u ranicu.

Nepravilnim sečenjem noktiju ne rizikujete samo urastanje, već i bolne infekcije za čije je rešavanje nekada potreban i odlazak lekaru. Dakle, pažljivo secite nokte i malo ih isturpijajte po završetku sečenja, da ne biste imali oštre ivice koje mogu da povrede kožu oko nokta.

(MONDO)

Tagovi