Evo objašnjenja

"BRAT MI SE OŽENIO, DANAS SAM BILA ANĐIBULA": Neko je objasnio da to ima veze sa PRĆIJOM i nikome ništa nije bilo jasno!

Autor Nataša Petrović

Devojka je objavila da joj se brat oženio i da je bila anđibula na venčanju i ljudi su potpuno zbunjeni šta je sad to! Evo objašnjenja!

Izvor: screenshot/twitter

Znamo ko je svekar a ko svekrva, ko su zaova i jetrva... Ali društvene mreže gore zbog devojke koja je napisala da je na venčanju svog brata bila anđibula!

Nakon što je jedna devojka na Twitteru upitala: "Šta je sad, bre, ovo? Jedva sam shvatila ko su jetrve!", usledilo je objašnjenje koje zapravo i nije mnogo toga razjasnilo.

Izvor: screenshot/twitter

"Sa mladoženjine strane žensko u svatovima koje nosi prćiju od mlade", glasio je odgovor, ali tviterašica nije znala ni šta je prćija, kao što i mnogi ne znaju.

Izvor: screenshot/twitter

Ali, evo objašnjenja.

Anđibula je zastupljena u crnogorskoj tradiciji prilikom ceremonije venčanja. Ona je mladoženjina sestra ili neka bliža rođaka, koja donosi nešto od nakita za nevestu.

A kada je reč o pomenutoj prćiji, ona nema značenje malog životnog prostora, što je značenje ova reč ima u najvećem delu Srbije. U ovom slučaju, u pitanju je imovina koju udovica unosi u novi brak ili drugim rečima, to je miraz kjoi udovica unosi u brak.

Na balkanskim prostorima udovica se kulturološki ne posmatra kao nešto pozitivno, pa otuda i ovakva reč za ono što ona unosi u brak.

(MONDO)

Tagovi