Stil

GUZA ČVRSTA KAO KAMEN NIJE SAMO SEKSI, VEĆ I VAŽNA ZA ZDRAVLJE: Doktori otkrili šta prvo na telu strada i šta je rešenje

Autor Maja Gašić

Trend oblih, jakih zadnjica traje već neko vreme. Ali, ovakav oblik ne samo da je lepši "na oko", već i umnogome utiče na zdravlje. Zato, ne gubite vreme već saznajte kako zategnuti zadnjicu - veoma je važno!

Izvor: Instagram/KimKardashian

Trend oblih, jakih zadnjica traje već neko vreme, a neprikosnovena kraljica istih je rijaliti zvezda Kim Kardašijan. Ono što malo ko zna jeste da oblik je ovog tela povezan sa nekim bolestima.

Najnovije studije otkrivaju da čvrstina i zategnutost vaše zadnjice umnogome utiče na vaše zdravlje.

Zategnuta, sportska zadnjica ne samo da izgleda mnogo lepše, već je i veoma bitna za celokupno zdravlje. Naučnici sa Medicinskog centra Univerziteta Ohajo u Veksneru otkrili su da "mlitav", opušten gluteus može da izazove probleme u leđima, kukovima i kolenima.

"Donji deo leđa služi kao podrška celom telu i ’jastuk’ tokom vežbanja. Ali ako je ’dno’ previše slabo, drugi delovi tela počinju da obavljaju njegov posao, što na kraju dovodi do njihovog preopterećenja, a samim tim i oštećenja i povreda", ističu stručnjaci.

Po njima, ljudi koji se ne bave fizičkom aktivnošću mogu da razviju sindrom "uspavane zadnjice", što znači nedostatak tonusa u glutealnim mišićima, njihovu mlitavost i slabost.

Uzrok je najčešće kada osoba provodi dugo vremena u sedećem položaju, ali i ako spava u feus položaju, na boku i "sklupčana".

Kako zategnuti zadnjicu?

Postoji nekoliko načina da zategnete mišiće zadnjice.

Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom

Naizmenično koristite toplu i hladnu vodu kada se tuširate, istovremeno kružnim pokretima masirajući zadnjicu. Na ovaj način ćete poboljšati cirkulaciju, koža će biti zategnuta i elastična.

Vežbe

Postoje takozvane izometrijske vežbe koje možete da radite dok sedite na stolici. Sedite uspravno i zategnite mišiće zadnjice i zadržite "stisak" nekoliko sekundi. Ponovite vežbu pet do deset puta zaredom, nekoliko puta dnevno.

Penjanje uz stepenice

Ovo je jedan od najboljih treninga za mišiće zadnjice.

Tagovi