Stil

POČELA OD NULE I SAMA NAPRAVILA CARSTVO VREDNO 650 MILIONA! Udala se da pobegne od lude majke, pa GODINAMA VARALA MUŽA

Autor Maja Gašić

Život Done Karan obeležila je velika ljubav prema muškarcu sa kojim nije bila u braku.

Izvor: Profimedia

Dona Karan (73), jedna od najpoznatijih dizajnerki među ženama, čiji se kreacije odišu jednostavnošću, a opet određenom prefinjenošću i elegancijom, imala je veoma buran život. U svojim memoarima po nazivu "My Journey" ogolila je dušu i otkrila sve o teškom detinjstvu, usponu u svetu mode, ali i braku koji je obeležila fatalna afera.

Dona je rođena 2. oktobra 1948. godine, otac i majka su joj se na neki način bavili modom. Otac koji je poginuo kada je Karanovoj bilo tri godine, bio je krojač, a majka Helen je bila model i žena izmučena mentalnom bolešću.

Ipak, Dona nije želela da bude u ovom svetu mode. Jedan od razloga možda i što je imala veoma komplikovan odnos sa majkom koja je bila bipolarna, a kreatorka ju je u memoarima opisala kao ludu, temperamentnu ženu koja je neprestano patila od istovremeno stvarnih i izmišljenih tegoba. U njihovoj kući su bočice bile razasute svuda, a majka Helen je neprestano menjala raspoloženje - u jednom trenutku je bila egzaltirana, dok u sledećem je stavljala glavu u rernu u nameri da sebi oduzme život.

Ipak, sudbina je umešala svoje prste i Dona je ipak zakoračila u svet koji je pokušavala da izbegne.

"Moda je bila poslednje što sam želela, ali ja sam se praktično rodila u njoj. Moj otac je bio krojač, a majka model koja je kasnije radila u prodaji i izložbenim salonima. Želela sam da živim potpuno drugačije od moje majke, želela sam i sama da budem majka, ali ona koja je stalno kod kuće. Život je, naravno, imao druge planove i ja sam otišla na Školu dizajna Parsons u Njujorku i započela stažiranje kod En Klejn, a na kraju i postala njen glavni asistent", otkrila je kreatorka.

"Kada sam imala 25 godina i to trudna En je iznenada umrla, a ja sam bila primorana da sama završim kolekciju na kojoj smo radile. Ostalo je istorija... Prevazišla sam sve prepreke i nikada nisam prihvatila reč "NE". Samo sam nastavila da radim na tome i to i uradila, jer po meni - nije bilo drugog izbora", ispričala je. Od toga trenutka počinje njen vrtoglavi uspon u modnoj industriji.

Izvor: Profimedia

Prvi brak i fatalna afera

Beg od majke potražila je u braku sa svojom prvom ljubavlju, Marku Karanu  čije prezime je uzela kada se udala. Njihovu vezu je opisivala kao strastvenu, a istovremeno je u njemu videla "sigurnu luku", nekog s kim će imati porodicu. Nije ni slutila da će period njene najveće sreće, kada je kovala planove o porodici zapravo biti najturbulentniji u njenom životu.

Jedne večeri, dok je sa prijateljicama proslavljala svoju veridbu, upoznala je harizmatičnog, ali oženjenog umetnika Stefana Vajsa. Te noći su imali strastveni seks, a Dona se ipak za koji dan udala za Marka.

Prvog dana po povratku sa medenog meseca kreatorka je pozvla Stefana i tako je pčela afetra koja će obeležiti ne samo njen brak sa Markom, već ceo njen život. Par se u jednom trenutku rastao, kada je njen suprug saznao za aferu. Dona je obećala suprugu da će okončati aferu kada je saznala da je trudna, iako je verovala da je beba Stefanova.

Dona je pobacila i bilo je jasno da je taj brak osuđen na propast, ali je njena želja za detetom bila jača od svega. Na kraju je sa Karanom dobila dete - 1974. na svet je došla devojčica Gabrijel Houp, a ona je prestala da se viđa sa Vajsom.

Izvor: Profimedia

Ipak, četiri godine kasnije par je obnovio vezu. Sreli su se u Central parku, a prvi susret nakon toliko godina, Dona je ovako opisala:

"Nikad nijedno od nas dvoje nije osetilo takvu povezanost. Bilo je to trenutno i strastveno, kao da nije prošao nijedan dan. Zbunjenost, strast, tuga, ljubav, krivica - sve vreme sam proživljavala te emocije. Ipak, nisam mogla i nisam htela da odustanem od Stefana, središta moje emocionalne oluje. Oduvek sam ga volela, bio je moja zvezda. Privlačio je svaku ćeliju u mom biću", napisala je Dona u memoarima. 

Godine 1978. Dona se razvela od Marka, a nekoliko godina kasnije i Stefan konačno dobio razvod i par je mogao da se venča. 

Kada je 2001. Stefan preminuo od kancera, Dona je prodala firmu luksuznom konglomeratu LVMH za neverovatnih 643 miliona dolara. Ipak, ostala je glavni dizajner i zaštitno lice brenda.

Tagovi