Stil

NA PIJACAMA SE PRODAJU SAMO JABUKE OD PROŠLE GODINE - DA LI SU OPASNE? Kada gube važan vitamin i koja vrsta je otrovna

Autor Maja Gašić

Da li smeju da se jedu jabuke od prošle godine?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Jabuke se smatraju jesenjim voćem, ali kako plodovi još uvek nisu sazreli, na pijacama i u prodavnicama naći ćete samo ono od prošle godine.

Da li je zdravo jesti ovo voće ili je bolje sačakati koju nedelju da jabuke sazru?

Jabuke mogu da stoje i do dve godine, ukoliko se čuvaju u uaslovima koji zaustavljaju proces propadanja i izolacije etilena. Imaju mnogo duži rok trajanja čak i od većine smrznutih namirnica. Ipak, o jednom treba povesti računa.

Zato i kažemo da plodovi od prošle godine ne predstavljaju nikakvu opasnost. Opasnost nastaje ako su jabuke istrunule. Čak i mala trulež već ukazuje na to da cela jabuka sadrži botulin, koji ima otrovno dejstvo na ceo organizam. Ali dobra vest je da se botulin dobro inaktivira toplotnom obradom. Pokvarene jabuke mogu se koristiti za pravljenje konzervi i džemova "

Kako prepoznati loše jabuke?

Iako nije štetno po zdravlje, ukoliko jabuke dugo stoje one gube i svoja hranljiva svojstva. Vitamini i polifenoli, biološki aktivne supstance koje imaju antioksidativna svojstva nestaju. Nakon šest meseci jabuka praktično nema vitamina C, ali i dalje sadrži pektin. Ovaj sastojak spada u "topljiva" dijetetska vlakna, uklanja višak holesterola i glukoze, poboljšava rad creva i žučne kese.