Zdrava ishrana

SIPATE VODU IZ ČESME I SKUVATE ČAJ? Posle ovoga ćete dva puta razmisliti pre nego što to uradite!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Čaj je zdrav napitak ali upravo je objavljen rezultat istraživanja o pripremi s vodom iz česme!

Izvor: YouTube/Health and Homestead

Čaj je jedan od najzdravijih napitaka, i može da utiče na pritisak, raspoloženje, varenje pa čak i imunitet.

Ako često pijete čaj, činite veliku uslugu svom zdravlju, ali ako ga pravite sa vodom iz česme, da li ste sigurni da je to pametna ideja? Evo šta kažu naučnici!

Vodovodni sistemi uglavnom dodaju hlor u vodu kako bi uništili ili deaktivirali štetne organizme u procesu dezinfekcije. U toku tog procesa, hlor će reagovati i sa supstancama koje se prirodno nalaze u vodi koju pijemo i napraviti hemijsku reakciju s njima. Rezultat te reakcije su DBP, odnosno nusproizvode dezinfekcije hlorom.

Sprovedena je studija u američkoj državi Vašington koja je dokazala da se ovakve reakcije dešavaju i kada se sa "česmovačom" pravi čaj. I u uzorcima zelenog, crnog i "erl Grej" čaja, pronađeno je oko 12% takvih nusproizvoda.

Šta to tačno znači? Verovatno ne bi trebalo previše da brinete, ali među ovim hemikalijama su i kiseline i hloroform koji mogu da naprave interakciju s pojedinim lekovima i kompromituju njihov način delovanja, a neki od njih su i opasni za konzumiranje, ali u većim količinama. Nećete uneti opasnu količinu ako pijete par šolja čaja dnevno.

Zajednička studija američkih i kineskih naučnika objavljena je u žurnalu "Environmental science and technology", a njeni autori kažu da je potrebno još informacija kako bi bilo utvrđeno na koji način voda iz česme utiče na hemijski sastav čaja.

Pročitajte i koja kupovna voda je najopasnija za srce!

(MONDO)

Tagovi