Svaka domaćica ima svoje male trikove za savršeno čišćenje posuđa. Kada ne pomažu kupovni proizvodi, većina će se okrenuti starim, oprobanim domaćim receptima iz kuhinje, a koji su ponekad čak i efikasniji.
Pa tako se u ove svrhe koristi i voda u kojoj se kuvao pasulj, naravno soda bikarbona kako univerzalno sredstvo koje je u kombinaciji sa ricinusovim uljem još efikasnije...
Jedan od onih koji provereno čiste zagorele naslage masnoće na tiganju bazira se na začinskoj namirnici koju najčešće dodajemo salatama i jelima od mesa.
Senf u prahu možete naći u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, 50 g ovog proizvoda košta oko 70 dinara, a veoma je deltovoran kod uklanjnja zagorele hrane sa posuđa. Evo i kako se koristi...
Sipajte 2 kašike senfa u prahu u zagrejanu posudu. Ravnomerno ga rasporedite po površini i dobro istrljajte vlažnim sunđerom (stranom sa žicom) za pranje posuđa. Zatim ostavite da tako odstoji 10-15 minuta. Ova namirnica će omekšati masnoću i pomoći će da je lako i bez mučnog ribanja uklonite sa tiganja.
Još jedno temeljno oprebrišite sud sunđerom i isperite hladnom vodom. Za ukupno 20 minuta sve je gotovo!
MONDO