Stil

BUBULJICE NA LEĐIMA NISU SAMO RUŽNE "NA OKO", VEĆ GOVORE I DA TELO BOLUJE: Saznajte šta ih izaziva i kako da ih SPREČITE

Autor Maja Gašić

Zašto se javljaju bubuljice na leđima i da li ova ružna pojava može da se spreči?

Izvor: Shutterstock/Voyagerix

Bubuljice i akne se često javljaju na leđima, a lekari da nije slučajno što se javljaju baš na tom delu tela. Do pojave bubuljica, bilo na licu ili ostatku tela, najčešće dolazi usled hormonskog disbalansa, genetskih faktora, uticaja ishrane, loše funkcija creva, stresa i neodgovarajuće nege kože.

Doktor estetske medicine Jonkuil Čantri kaže da se na odnosu mesta izlaska, ipak može preciznije utvrditi uzrok ove pojave.

Hormonski disbalans

Hormoni mogu da budu jedan od glavnih uzročnika pojave bubuljica i akni na leđima. Savet dr Čantrija je da se svakako obratite lekaru.

"Vrlo je moguće da je reč o hormonskom dibalansu, pa je neophodno potražiti pomoć lekara", kaže dr Čantri.

Proteini

Proteinski suplementi pomažu u izgradnji mišića, ali takođe mogu i da izazovu pojavu akni na leđima.

"Upotreba proteinske surutke može kod nekih pacijenata da stimuliše akne. Ako ste primetili da su vam se iznanada pojavile na leđima i da se sve više šire, možda bi trebalo da odustanete od unosa proteina."

Znoj

Ako se puno znojite "po prirodi" ili vam se to dešava jer dugo i intenzivno vežbate, i to je moguć razlog za pojavu akni. 

"Znoj može biti glavni uzročnik pojave bubuljica, posebno ako postoji pauza između treninga i tuširanja."

Pokušajte da se istuširate što je moguće pre nakon treninga i koristite posebne preparate za čišćenje akni na leđima, kao i na licu, vratu i grudima.

Trenje

Akne mogu da se jave i kao posledica trenja na odrđenim mestima, kao na primer ako stalno trljate lice dlanovima. Isti tako se može desiti i sa leđima., a nikako ne pomaže i ako nosite usku garderobu.

"Trenje može da izazove ili čak uzrokuje širenje bubuljica na leđima. Ako ste već skloni aknma, pokušajte da nosite široku odeću."

MONDO

Tagovi