KROMPIR JE PRIRODNI PREBIOTIK: Namirnica koju Srbi obožavaju čuva MIKROBIOM creva

Krompir je važan za očuvanje mikrobioma creva!

Printscreen/RTS

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica ne samo u Srbiji, već u celom svetu, priprema se na mnogo različitih načina, a nedavno su lekari razbili i jednu zabludu o tome u kom obliku je najzdraviji.

Kako se ispostavilo, ako se jede hladan, što svi izbegavaju, daleko je korisniji za naše zdravlje nego kad je vreo.

I kora ove namirnice je izuzetno zdrava. Sadrži veliku količinu vitamina C i B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora, bakra, sumpora, kao i fitonutrijente i organska jedinjenja.

Često je na lošem glasu jer obiluje ugljenim hidratima koji utiču na gojaznost, pa ga zato treba konzumirati umereno, ali i sadrži dosta veoma važnih nutrijenata, posebno kalijuma.

Odličan je izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tela, sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.Pomaže zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Šta su prebiotici?

Prebiotici nisu živi organizmi već materije koje ljudski organizam ne razgrađuje. Njihova razgradnja započinje tek u debelom crevu pod uticajem bakterija. Njihovi razgradni produkti uništavaju patogene organizme i podstiču rast normalne crevne flore.

Prirodni prebiotik

A svojstvo za koje malo ko zna a koje je od ključne važnosti za zdravlje creva, a samim tim i snažan imunitet jeste prebiotsko.

 Ova namirnica sadrži skrob, a koji postaje "stabilan" kada se ova namirnica ohladi. Prilikom kuvanja ili pečenja ovaj sastojak menja svoju strukturu. Kada se ohladi, postaje "stabilan" i deluje kao prebiotik. Hrani dobre bakterije u crevima, pružajući im povoljno okruženje i tako čuvajući mikrobiom creva.

Zahvaljujući tome, bolje se kontroliše šećer u krvi, koža se pročišćava, uspešno se kontroliše apetit, što za posledicu ima i bolju kontrolu telesne težine jer se izbegava prejedanje.

MONDO