PRODAJA STANOVA

KO SADA KUPI STAN – TAJ JE “NA KONJU”: Stručnjaci dali PROGNOZU za 2022. godinu, poznata i sudbina vlasnika kuća

Autor Vladimir Ćuk

Nema sumnje da je kupovina kuće ili stana trenutno dobra investicija, o čemu najbolje svedoče podaci da stanovi u Beogradu kupljeni pre pet godina danas vrede, naravno u zavisnosti od lokacije, čak i za trećinu više.

Izvor: Unsplash

Cene nekretnina u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, ali i ostalim većim gradovima širom Srbije rastu iz meseca u mesec preteći da obore nove rekorde i učine da cene eksplodiraju poput vatrometa. Iako kriza izazvana pandemijom koronavirusa u svetu, pa tako i kod nas, kreće da pokazuje svoje sve ružnije lice, povećana gradnja i trgovina, niske kamatne stope na štednju u kombinaciji sa pojeftinjenjem kredita, rezultuju porastom cena kuća i stanova, a glavno pitanje ostaje da visi u vazduhu i glasi: Hoće li se tržište nekretnina na kraju urušiti?

Trendovi i predviđanja stručnjaka za nekretnine kažu da na ovom tržištu do kraja 2021. i tokom cele naredne 2022. godinu, ne bismo trebali da očekujemo turbulentne poremećaje, pa u slučaju da razmišljate o kupovini ili prodaji kuće/stana budite sigurni da se nećete “opeći”. Nema sumnje da je kupovina kuće ili stana trenutno dobra investicija, o čemu najbolje svedoče podaci da stanovi u Beogradu kupljeni pre pet godina danas vrede, naravno u zavisnosti od lokacije, čak i za trećinu više. Kupci kuća prošli su još bolje, jer placevi na dobroj lokaciji u okolini Beograda ili Novog Sada, sada koštaju i više nego duplo, a prema sadašnjim procenama, taj rast će se nastaviti.

Ipak, imajte na umu da niko ne može sa stoprocentnom preciznošću predvideti šta će se dogoditi, ali svakako možemo proveriti koji se trendovi u oblasti nekretnina dešavaju i odatle nagađati o njihovoj budućnosti. Stručnjaci samouvereno tvrde da je malo verovatno da će tržište stanova doživeti krah u naredne tri godine, a iako je Beograd među skupljim gradovima po cenama stanova, sve dok ponuda bude manja od potražnje, budite sigurni da oni neće biti ništa jeftiniji.

Prosečne cene kvadratnog metra novogradnje trenutno se kreću od 800 evra u udaljenijim naseljima pa do 3.500 evra u Beogradu na vodi, ali dok ima kupaca, biće i rasta cena. Mnogi stanovi prodati su već u izgradnji, čemu doprinosi njihova niža cena pre završetka radova, a kuće i vikendice na obroncima velikih gradova, naročito na Avali, Kosmaju i Fruškoj Gori, rasprodaju se za tili čas.

Međutim, dok cene stanova beleže kontantan rast, stručnjaci prognoziraju da će cene kuća isto tako rasti, ali sporije nego ove godine, sa izuzetkom onih u gore navedenim široko traženim vikend naseljima.

Dakle, na pitanje: “Kada se očekuje slom tržišta?” Evo odgovora: Sve dok novi kupci nastavljaju da izlaze na tržište i dok nema dovoljno nekretnina za prodaju kako bi se zadovoljila potražnja, prodaja i cene stanova i kuća nastaviće rast, a tržište ostati zdravo.

S druge strane, u trenutku kada broj stanova i kuća za prodaju bude ludo visok i broj kupaca koji su voljni da ih kupe odjednom opadne, cene nekretnina će se uruštiti, ali taj dan je sada maltene decenijama daleko, ako nekad uopšte i osvane.

Takođe, svi koji planiraju da prodaju svoje nekretnine, mogu se osećati prilično sigurno u ostatku 2021. godine. Bez obzira na to, ako imate u planu prodaju kuće ili stana, možda biste želeli da svoju nekretninu stavite na tržište što pre, dok su zalihe još uvek male. Kupaca trenutno ima više nego ikada, a stručnjaci smatraju da će sve više ljudi pritisnutih krizom prodavati nekretnine u narednih godinu dana, što znači da ćete vremenom imati veću konkurenciju.

Šta čeka tržište nekretnina u 2022. godini?

Trenutno je tržište nekretnina usijano, a mnoge kuće i stanovi prodaju se iznad vrednosti jednostavno zato što ima na tone kupaca i nema dovoljno nekretnina za prodaju. Pitanje je samo da li će se to nastaviti u 2022. godini?

Sprovedene ankete govore da je više od 69 odsto anketiranih “gurua” za nekretnine reklo da očekuje da će se u Beogradu više stanova naći u prodaji u drugoj polovini 2021. ili prvoj polovini 2022. godine. Najviše se gradi na Vračaru, Starom gradu, Zvezdari, Zemunu i Novom Beogradu, ali nekim čudom, bez obzira na brzinu gradnje, kupaca je sve više, pa ponuda i dalje ne može da zadovolji tražnju. Naime, iako broj stanova na tržištu raste iz godine u godinu, raste i brzina njihove prodaje, verovatno delom uzrokovana i povećanim prilivom stanovništa u naš glavni grad, pa prodavcima za sada ostaje samo da nakrive kapu, a kupcima da ugrabe svoju vruću priliku.