Stil

Odgovarajućom ishranom protiv stresa

Izvor Promo

Stres je nažalost postao deo svakodnevnice koji uglavnom želimo da zataškamo – hranom.

Izvor: Promo

U poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravstvenog stanja, pored fizičke aktivnosti, neophodna je i balansirana ishrana tj. namirnice čiji nam sastojci pomažu, gde spadaju i namirnice bogate ugljenim hidratima. Ukoliko se ne bavite nekom fizičkom aktivnošću, a pod stresom ste, probajte da smanjite preporučen dnevni unos kalorija sa 2.200 na 1.700 karolija dnevno.

Triptofan je važna aminokiselina koja učestvuje u stvaranju serotonina koji pomaže u regulisanju raspoloženja i utiče na dobar san. Kada konzumirate hranu bogatu triptofanom, kao što su med, banane i mleko, nivo serotonina se povećava u telu. Napravite neku poslasticu sa ovim namirnicama ili ih konzumirajte odvojeno i uživajte u slatkom, dok se vaš nivo stresa smanjuje. Za prave sladokusce tu su listići kokosa i čokolada koji takođe mogu da regulišu nivo stresa, a pritom su odličnog ukusa.

Ugljeni hidrati su poželjni za naš organizam i ne treba ih se odricati, jer se na taj način remeti unos kvalitetnih kalorija. Naš organizam traži između 55 i 65 odsto ugljenih hidrata, od čega šećeri treba da budu čak 10 odsto. Ukoliko ponekad dođemo do gornje granice preporučenog dnevnog unosa kalorija, a imamo želju za slatkim, tada je potrebno naći alternativu. Odlična zamena mogu da budu slatki napici koji sadrže nula kalorija, a i uvek možete da koristite zaslađivač i uživate u nekom slatkom toplom napitku.

Nemojte da se odričete slatkog, već budite umereni u konzumaciji hrane i kombinujte. Ukoliko dnevni unos kalorija smanjite na 1.700 kalorija dnevno, pritom bez odricanja od slatkog, na nedeljnom nivou ćete gubiti do kilogram, što je dobro za organizam, a i pritom ćete smanjiti nivo stresa.

Tagovi