Srećni dom

IVICA TEPIHA JE POCRNELA? Evo zašto se to dešava i kako da rešite problem - nema veze sa USISAVANJEM i pranjem!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zbog čega tepihu pocrni ivica i kako da izbegnete taj problem? Evo odgovora stručnjaka!

Izvor: YouTube/Neelu's diary

Imate tepihe u kući, redovno usisavate i njih i pod, ali ste primetili da im ivica postaje sve tamnija? Ovo je neobičan problem koji ima jednostavno rešenje.

Ako je tepih pocrneo samo na ivicama, naučno, ovaj problem se naziva prljanje procesom filtracije, a evo šta se dešava. Vazduh ulazi u prostoriju brže nego što iz nje može da izađe. Kada se to desi, vazduh će tražiti alternativni put da "pobegne" iz sobe i najčešće će to biti prostor ispod vrata.

Na tom putu, preprečiće se tepih i vazduh će prolaziti kroz njega i filtrirati se. Sve čestice prljavštine tako će ostati na ivici tepiha, tamo će se vremenom nagomilavati, i primetićete tamnu ivicu.

Problemu doprinosi prašina, ali to ne znači da ćete redovnim usisavanjem uspeti da ga izbegnete. Dodatno pripazite ako neko u kući puši jer pepeo pogoršava ovakvo prljanje. Primetićete i da se češće događa na tepisima koji su u blizini kuhinje, zbog čestica masnoća od prženja i kuvanja.

Ovaj problem više će se videti na svetlim tepisima, pa ako tek planirate kupovinu tepiha, imajte to na umu.

Šta je rešenje problema? Najčešće se ljudi razočaraju kada shvate da ove fleke ne mogu sami da očiste, već su im potrebna jaka sredstva ili čak profesionalni servis čišćenja tepiha. Zato je prevencija ključna!

Iznenadićete se koliko je jednostavno - samo pazite da vam vrata u blizini tepiha budu otvorena. Na taj način, neće se stvarati nepovoljni uslovi za "bežanje" vazduha već će prostor biti provetren, a tepih neće zaustavljati čestice prljavštine koje bi se inače zadržale na njemu.

(MONDO)