Važno upozorenje!

SVI IH KORISTIMO ZA ČIŠĆENJE, A AKO SE POMEŠAJU ČIST SU OTROV: CDC upozorava – ova sredstva ispuštaju SMRTONOSNI gas

Autor Maja Gašić

Kombinacija izbeljivača i amonijaka može biti ne samo otrovna, već i smrtonosna.

Izvor: Shutterstock/Frezi Gate

Čišćenje kuće često deluje kao uzaludan posao, sati koje provedete u neumornom ribanju verovatno biste potrošili na nešto mnogo kvalitetnije. Plus, sav trud koji ste uložili vrlo brzo postaje nevidljiv, kuća se zaprlja i onad krećete sav posao ispočetka.

Mnoge domaćice se koriste zgodnim trikovima koji im ubrzavaju ovaj proces čišćenja, ali tu treba biti posebno oprezan. Ako zajedno koristite dva popularna proizvoda za čišćenje, velika je verovatnoća da ćete se naći u bolnici, sugerišu stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izbeljivač se nikada ne sme koristiti na istoj površini sa sredstvima za čišćenje na bazi amonijaka. 

Izbeljivač je jedno od najefikasnijih sredstava za čišćenje koje koriste milioni ljudi za dezinfekciju površina i čišćenje belih površina. Međutim, kada se koristi u kombinaciji sa amonijakom, uobičajenim sastojkom u svim sredstvima, od onih za čišćenje prozora preko drugih za uklanjanje fleka od kućnih ljubimaca, pa sve do tečnosti za čišćenje WC šolja, uobičajeno sredstvo za čišćenje može da proizvede hloramin, vrstu toksičnog gasa. Do ove katastrofalne kombinacije može doći ako na istoj površini, nakon proizvoda koji sadrži izbeljivač ubrzo koristite onaj koji sadrži amonijak.

"Nikada ne mešajte izbeljivač sa amonijakom", kažu stručnjaci iz CDC i preporučuju da ukoliko koristite izbeljivač u svom domu da nosite rukavice i drugu zaštitnu opremu, poput naočara.

Udisanje gasa hloramina može biti fatalno

Iako boravak u zatvorenom prostoru sa bilo kojom vrstom štetnog sredstva za čišćenje je neprijatno, izlaganje gasu hloramina može biti fatalno.

Prema izveštaju o slučaju objavljenom u "Vojnoj medicini", 72 pripadnika oružanih snaga su hospitalizovana zbog akutnog trovanja gasom hloraminom nakon kombinovanja izbeljivača i amonijaka prilikom čišćenja kasarni, pri čemu su mnogi oboleli prijavili simptome poput isprekidanog disanja, stezanja u grudima i bol, iritacije očiju, osećaja pečenja u grlu, kašlja i gušenja. A izveštaj o slučaju iz 2001. objavljen u "Forensic Science International" potvrdio je da je jedna žena sa nedijagnostikovanim tumorom na mozgu umrla od trovanja hloraminom dok je čistila kupatilo mešavinom izbeljivača i amonijaka.

MONDO