Korisno!

ZAŠTITITE KUĆU OD LOPOVA TOKOM PRAZNIKA: Bivši pljačkaši dali savete iz prve ruke - i krajnje su jednostavni!

Autor Nataša Petrović

Bivši pljačkaši otkrili kako da zaštitite svoj dom od provalnika tokom praznika!

Izvor: uzhursky/Shutterstock.com

Praznici su pred nama – prvo slave, a zatim novogodišnji i božićni praznici, tokom kojih češće nismo kod kuće. Vreme praznika mnogi koriste da budu sa članovima porodice ili prijateljima sa kojima se ne viđaju često, a neki i da otputuju, što su sve idealni uslovi za lopove, kojima je na raspolaganju mnoštvo praznih kuća i stanova.

Bivši kriminalci, ali i oni koji su bili njihove žrtve na Redditu su otkrili korisne trikove koji mogu da pomognu u zaštiti doma od provalnika tokom praznika.

"Svaki sef koji nije pričvršćen za nešto i dovoljno je mali da jedan ili dvojica ljudi mogu da ga iznesu, uopšte nije bezbedan", napisao je jedan bivši lopov.

Jedan korisnik Reddita izneo je i neobičan savet – zalepite neki stari ključ ispod otirača.

"Zalepite rezervni ključ (neki koji ne otvara ništa važno) ispod otirača. Čudno, zar ne?", upitao je, a zatim objasnio da će se lopovi, kada vide zalepljen ključ osećati nasamareno, pa se najverovatnije neće usuditi da uđu u kuću, iz straha da ste im pripremili još zamki.

"Pre nekoliko godina sam to uradio, a pored toga sam stavio i kamere. U poslednjih nekoliko godina gledao sam isti scenario: lopov dolazi do vrata, proveri ispod otirača, ne uspeva da uzme ključ pošto je zalepljen, povlači se, okreće se da vidi da li ga je neko video (verovatno zato što misli da je upao u neku zamku i da ga neko posmatra) i ODLAZI. Ne traži drugi način da uđe jer ga je to uplašilo," tvrdi ovaj muškarac.

Ako lopov upadne u kuću, imajte na umu da sefovi nisu baš bezbedni jer je baš to ono što pljačkaši prvo traže. Zato su forumaši podelili savete gde je najbolje sakrivati novac i druge vredne stvari.

"Kao bivša reporterka koja je izveštavala o kriminalu, tvrdim da su kutija za tampone i pesak za mačke dobri", napisala je jedna žena.

Mnogi su preporučili instalaciju lažnih kamera ili stavljanje znaka "čuvaj se psa", kako biste držali lopove dalje od kuće. Takođe, neki savetuju da, pre nego što odete negde, kuću ostavite pomalo neurednom, kako lopovima ne bi izgledalo kao da su ukućani na putovanju.

"Neko nam je provalio u porodičnu kući i sve prevrnuo, uzeo sav novac i nakit koji je našao. Izuzev moje sobe, koja je užasno neuredna. Imala sam 800 dolara i zlatne minđuše na stolu, stajale su tu. Lopovi su otvorili vrata i ništa nisu ni pipnuli", napisala je jedna forumašica.

I jedan momak potvrdio je da se ponekad isplati biti neuredan.

"Moju kuću je opljačkao jedan moj takozvani prijatelj. Ali, promakle su mu najvrednije stvari – sef koji se nalazi na podu kupatila. To mu je promaklo zato što sam preko nabacao gomilu prljavog veša i peškira. I tako mi je moja neurednost sačuvala 35.000 dolara!".

U ovoj objavi, mnogi su savetovali ljudima da ne dele fotografije sa odmora u realnom vremenu, kako bi izbegli da se zna da nisu kod kuće.

(MONDO)