Ukoliko ste se u proslavljanju Nove godine previše opustili i popili više nego što je trebalo, danas verovatno proklinjete sebe što ste to dozvolili. Glavobolje, mučnina, vrtoglavice, preosetljivost na mirise, svetlo, zvuke... sve su to propratni efekti pijanstva.
Kao što verovatno već znate, alkohol je diuretik, što znači da ubrzava izbacivanje tečnosti iz tela – posebno ako povraćate ili imate dijareju – pa je najpre potrebno da unesete vode.
Dijetetičarka Melisa Mejer savetuje da, iako vam možda nije do jela, u svoj doručak posle pijansta obavezno uvrstite i jaja. Naime, ona sadrže cistein, sastojak koji razgrađuje acetildehid, nusprodukt alkohola zbog kojeg se osećate loše.
Evo i njenog saveta za jelovnik dan nakon pijanstva.
Doručak: dva poširana jaja sa hlebom od celog zrna, malo kuvanog spanaća i pečuraka.
Užina: Šolja jogurta i polovina manga
Ručak: piletina sa integralnim hlebom, malo sira i povrća po izboru.
Užina: Smuti od šolje mleka, jedne banane i šake orašastih plodova.
Večera: Riba sa povrćem i integralnim hlebom.
Ako se i ne pridržavate ovog jelovnika, to je u redu, ali savet dijetetičarke je da svakako izbegavate masnu hranu nakon što ste popili više nego što treba. Razlog tome je što alkohol iritira creva, a masna hrana će tome dodatno doprineti.
(MONDO)