Detalji ih odaju!

MUŠKARCI, ČUVAJTE SE ŽENA SA OVAKVIM TELOM I KOŽOM: Dr Tatjana otkrila – one pate od TEŠKE ZAVISNOSTI

Autor Maja Gašić

Doktorka Tatjana Balirano je objasnila koji tragovi na licu i promene na telu odaju ženu koja voli da popije. Saznajte koji su simptomi alkoholizma kod nežnijeg pola.

Izvor: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Neke loše navike dovode do prevremenog starenja, što u velikoj meri utiče na izgled. Ljubitelji alkohola lako se mogu prepoznati po "vinskom licu", kao i po promenama na figuri. Dr Tatjana Balirano, dermatolog-kozmetolog i specijalista za lasersku hirurgiju, otkrila je nekoliko znakova koji ukazuju na sklonost ka alkoholizmu kod žena.

Kad se kaže da neko ima "vinsko lice" to nije osoba koja konzumira jednu ili dve čaše alkoholnog pića mesečno, već o one koje piju dva i više puta nedeljno. Prema rečima doktorke, jačina pića ne igra veliku ulogu, i vodka i pivo se prikazuju na licu.

Takve žene, prema rečima Dr Tatjane, mogu odmah da se prepoznaju. Ako i imaju vitku figuru, ipak postoji nesklad sa gornjim delom torzoa, a ovak karakterističan izgled govori o zavisnosti o alkohola.

"Podbulo, otečeno lice, kao i siv, zemljani ten sa izraženim crvenim ’šarama’ (rozaceom), odaju ženu. Ona ima teške, otečene kapke, fleke i duboke nazolabijalne bore (one koje idu od nosa ka uglovima usana) su prilično izražene. Čest simptom si u kesice ispod očiju", kaže dermatolog.

Pored gubitka jasnih kontura, postoje i drugi tragovi prisustva alkohola: dehidrirana koža, koja je prekrivena finim borama, pojavljuju se useci u blizini očiju... Šećer, koga ima u alkoholu u velikim količinama, izaziva uništavanje kolagena, mišići lica su oslabljeni, pojavljuju se proširene pore. Još jedna karakteristika su izražene bore u predelu obrva.

Ovi simptomi se javljaju jer konzumiranje alkohola izaziva sistemske promene u ljudskom telu, utičući ne samo na kožu i kapilare, već i na unutrašnje organe kao što su jetra i bubrezi, izazivajući metaboličke poremećaje.

Doktorka kaže i da najlakši i najefikasniji način da se rešite "vinskog lica" jeste da se okrenete zdravom načinu života.

MONDO