VREDNI TRIKOVI

ŠAL, KAPA I RUKAVICE SU PREPUNI BAKTERIJA KOJE IZAZIVAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME: Dermatolog otkriva - ovo je jedini spas

Autor Tamara Veličković

Većina ljudi nije sklona redovnom pranju zimskih asesoara poput šala, kape i rukavica - u nastavku saznajte kako da ih pravilno održavate!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Temperature su pale ispod nule i doslovno je nemoguće izaći na ulicu bez zimskih pomagala koji nas utople. Šal, rukavice i kapa su odevni detalji koji se neuporedivo ređe peru od odeće koju nosimo, a neko se čak ne seti da ih opere i pre samog početka zimskih i hladnih meseci.

Malo ko zna da se na ovim predmetima skupljaju bakterije koje mogu izazvati određene zdravstvene probleme poput iritacije kože, bubuljica, pa čak i respiratornih alergija.

"Posvetite više pažnje ovim odevnim predmetima. Pomislite na šminku, znoj, masnoću kože, ostatke parfema koji se skupljaju oko vašeg vrata", upozorava dermatolog Korin Fips i podseća da kape, šalove i rukavice treba prati od tri do pet puta tokom zimske sezone.

Materijal je ključan

Pamučni šal možete prati na temperaturi od 30 do 40 stepeni sa minimalnom količinom praška za veš. Savetujemo vam da izbegnete sušenje u mašini za veš.

Šal od kašmira je najbolje oprati na ruke. Dobro ga iscedite i umesto da ga okačite na žicu, ostavite ga na peškiru da se suši.

Sintetički šal operite na maksimalnoj temperaturi od 40 stepeni, jer komadi od ovog materijala najbrže poprime neprijatne mirise.

Vuneni šal pere se na ruke u hladnoj vodi ili u mašini ukoliko imate program za vunu. Ostavite ga da se suđi na svežem vazduhu.

Pravila za kožne rukavice

  1. Pomoću specijalnog sapuna za pranje finog veša, operite rukavice svetlih boja.
  2. Kako bi se što bolje osušile i ocedile, potrebno je da ih umotate u peškir ili krpu.
  3. Ostavite ih na mestu sa velikom cirkulacijom vazduha, a najbolje je na promaji ili mestu gde duva vetar.
  4. Pre nego što budu sasvim suve, treba ih malo protrljati kako bi koža dobila svoj prvobitni sjaj i elastičnost.

(MONDO)

Tagovi