Posao

KO ČEŠĆE "MASNO" SLAŽE KADA PIŠE CV? Ovo su dve najveće razlike između muškaraca i žena kada se prijavljuju za posao!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako pišete CV za posao, šanse da ćete slagati u njemu su veće ako ste pripadnici određenog pola. Postoji još jedna važna razlika!

Izvor: Shutterstock/NewAfrica

Kako se piše CV za posao? Ako pitate poslodavce, tako da bude iskren, jasan, lako čitljiv, bez slovnih grešaka... Ako pitate kandidate, nije retkost da ga malo "okite" nekim veštinama koje zapravo ne poseduju da bi povećali sebi šansu da ih pozovu na razgovor za posao.

Ko više laže kada piše CV? Prema jednoj anketi, ubedljivo prednjače muškarci, a postoji i bitna razlika između polova kada je samo prijavljivanje za posao u pitanju.

Najpre, objašnjavaju britanski stručnjaci, muškarci će češće staviti neku laž u CV. Nalaziće se u delu u kojem opisuju svoje veštine i interesovanja, dok je istraživanje utvrdilo da nijedan pol neće slagati kada je prethodno radno iskustvo u pitanju.

Najčešća laž je poznavanje stranog jezika, u svetu koji zbog pandemije prelazi na online poslovanje a fizičke granice između poslova se brišu. Kandidati će najčešće "pojačati" svoje poznavanje nekog stranog jezika ili dodati neki koji uopšte ne znaju. Zanimljivo je da će muškarci ponekad slagati i u delu o hobijima i interesovanjima, mada, složićete se, male su šanse da vas neko pozove na razgovor samo zato što se bavite sličnim hobijem.

Muškarci će, takođe, kada vide oglas za posao češće poslati CV čak i ako ne ispunjavaju sve uslove. Žene će dobro pročitati oglas i prijaviti se samo ako ispunjavaju sve navedeno, inače neće gubiti vreme.

Ali pazite, u zavisnosti od toga za koju ste se poziciju prijavili, vaša laž može da ispliva na površinu i dovede vas u neprijatnu situaciju.

"Ozbiljnije kompanije će svakako istražiti kandidata i proveriti sve što mogu o njemu, a nije isključeno i da vas na samom razgovoru za posao pitaju da kažete nešto na jeziku koji navodno znate. Ako ne možete da ispunite sve što vaš CV 'obećava', odmah će vam se zahvaliti što ste došli i reći vam da idete", objasnila je stručnjak za zapošljavanje Viktorija Meklin.

(MONDO)

Tagovi