Navikli smo da višak obroka ostavljamo u frižideru, za "kasnije". Ipak, nebrojano puta ste se sigurno zapitali da li ostavljena hrana i dalje valja i da li se može jesti. Kako biste rešili ovu dilemu, nutricionista Lisa Ričards otkriva da se tajna krije u temperaturi frižidera.
Naime, ona upozorava da se u slučaju visoke temperature u njemu, mogu pojaviti mikroorganizmi i patogeni koji se šire, a koji mogu izazvati određene bolesti.
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) kaže da je listerija jedna vrsta bakterija koja može uzrokovati ove bolesti. Nutricionistica Aleksis Martinez kaže da se patogeni najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C.
"Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i širiti se u frižideru. Klice se ne razmnožavaju samo na hladnoj temperaturi, već bi mogle da se prošire i na drugu hranu", upozorava FDA.
Nakon što izvadite hranu iz frižidera, trebalo bi da je zagrejete na 70°C najmanje 15 sekundi a potom ste sigurni da je možete konzumirati. FDA kaže da bi temperatura u frižideru trebalo da bude 4,4°C.
Osim temperature, hrana iz frižidera je jestiva samo tri do četiri dana, a jedini izuzetak je ako ste hranu pre toga podgrevali. Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede, tako ste joj produžili vek na dodatna tri dana, ali kvalitet hrane će se smanjiti. Zato svaki put podgrejte samo potrebnu količinu.
(MONDO)