Stil

SVI PRAVE ISTU GREŠKU KAD ŽELE DA SMRŠAJU! Nutricionista iznenadio - treba da jedete HRANU koje ste se odmah odrekli!

Autor Tamara Veličković

Verovali ili ne, postoje ugljeni hidrati koje možemo konzumirati bez brige o kilogramima, tvrdi nutricionista.

Izvor: YouTube/Bigger bolder baking

Kada odlučimo da počnemo sa dijetom, odricanje ugljenih hidrata je prvo na listi "moranja". Ipak, određeni ugljeni hidrati zapravo mogu učiniti naš stomak ravnijim i pomoći nam u sagorevanju neželjenih kilograma.

"Ugljeni hidrati su najveći izvor energije za telo. Oni telu obezbeđuju glukozu koju koristi za energiju, a takođe igraju važnu ulogu u zdravlju našeg creva, obezbeđujući korisna vlakna u digestivnom sistemu", kaže nutricionista Rijanon Lambert.

U stvari, ugljeni hidrati su toliko važni, tvrdi Rijanon, da bi trebalo da čine otprilike jednu trećinu našeg dnevnog unosa kalorija.

Ovi ugljeni hidrati bi mogli da vam pomognu u mršavljenju:

Testenina

"Testenina je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže zasitite, poboljšate zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Kada ljudi konzumiraju toplu testeninu, u poređenju sa hladnom, ona će se brže otpuštati u krvotok, dok će kada se ohladi, postojati otporniji skrob koji, prema studijama, treba da pomogne u gubitku težine - održavajući sitost ljudi duže", kaže nutricionista.

Pirinač

"Odlučite se za smeđi pirinač! Ima ukus orašastih plodova i odličan je izvor dijetalnih vlakana", kaže Rijanon i ističe da minimalan unos ugljenih hidrata, kao što je ishrana sa visokim sadržajem proteina i malo masti, može dovesti do lošeg raspoloženja. Ovo zauzvrat može dovesti do prejedanja.

"Serotonin je neurotransmiter koji pomaže u prenošenju poruka iz jedne oblasti mozga u drugu i veruje se da utiče na različite psihološke funkcije. Poznat je kao "hormon sreće" zbog svojih kvaliteta za stabilizaciju raspoloženja. Dodavanje kvalitetnih ugljenih hidrata povećava nivo serotonina", otkriva nutricionista.

Jabuke

Ono što bi moglo da vas iznenadi je da jedna mala jabuka sadrži oko 21 g ugljenih hidrata, više od količine koja se nalazi u prosečnoj kriški hleba. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana i vitamina C, koji pomažu da ćelije budu zdrave.

Izvor: Youtube/Printscreen/Bon Appetit

"Da bi vaša jabuka bila još zdravija, pokušajte da je kombinujete sa kašičicom orašastih plodova. Ipak, važno je da znate da je preporuka unosa ovog voća od dva do četiri puta dnevno", kaže nutricionista.

Hleb

Hleb, kao osnovna namirnica, nesumnjivo je jedan od najstrašnijih ugljenih hidrata. Ipak, nema potrebe da ga izbacujete iz svog života.

"Hleb od celog zrna je prepun hranljivih materija uključujući vlakna, vitamine B, antioksidante i minerale u tragovima. Hleb takođe ima prebiotički efekat koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže vašeg tela i mnogi od njih ne sadrže masti. On je odličan za zdravlje creva, a istraživanja su pokazala da zdrave crevne bakterije zapravo mogu igrati ulogu u gubitku težine", tvrdi nutricionista.

(MONDO)

Tagovi