ZBOG INSULINSKE REZISTENCIJE SVI IZBACUJU OVO IZ ISHRANE, A GREŠE! Najbolji načini da sprečite DIJABETES, 1 obožavate!

Insulinska rezistencija je sve veća pojava kod mnogih ljudi, a uz zdrave navike koje slede u nastavku možete sprečiti pojavu dijabetesa.

YouTube/Bigger bolder baking

Insulinska rezistencija je preddijabetično stanje, odnosno poremećaj koji karakterišu povišene koncentracije glukoze i insulina, hormona pankreasa koji omogućava da šećer uđe u ćelije i nahrani ih. Ukoliko se ne vodi računa, može prerasti u dijabetes, a navike koje slede u nastavku mogu usvojiti i ljudi čiji članovi porodice već imaju dijabetes.

Biti fizički aktivan, usvojiti zdravu ishranu i izgubiti težinu su opcije koje možete učiniti da značajno smanjite rizik od pojave ove bolesti.

Ovo su najbolje navike u ishrani koje treba da sledite:

Ugljeni hidrati su obavezni

Ključna navika u ishrani za prevenciju dijabetesa je ishrana na biljnoj bazi, ali ljudi najviše misle da nikako ne smeju unositi ugljene hidrate.

"Velika greška koju ljudi prave je što misle da treba da izbegavaju ugljene hidrate. To je velika greška. Preskakanje svih ugljenih hidrata zapravo može izazvati navalu šećera u krvi kada vaše žudnje nadvladaju vašu snagu volje. Morate da rasporedite svoje ugljene hidrate tokom celog dana, tako da imate stalan izvor energije i jedete kvalitetne složene ugljene hidrate sa visokim sadržajem vlakana iz voća, povrća, celih žitarica, orašastih plodova i semenki", kaže doktorka Kim Rouz.

Ograničite brzu hranu

Hamburger u restoranu brze hrane ima visok sadržaj kalorija i iako vam možda neće povećati šećer u krvi kada ga pojedete, može indirektno povećati rizik od dijabetesa.

"Vremenom, višak kalorija može dovesti do povećanja telesne težine, a povećanje telesne težine može dovesti do insulinske rezistencije. Dakle, stvorite naviku da uzimate u obzir i kalorije, a ne samo ugljene hidrate", upozorava doktorka.

Vitamin D

Veruje se da vitamin D pomaže u poboljšanju osetljivosti tela na insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Studije su povezale ljude koji imaju nizak nivo vitamina D sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Zdrava zamena za slatkiš

Svoj omiljeni kolač zamenite slatkom, a zdravom poslasticom poput voća jer sadrži vlakna i hranljive materije. Učinite ga sličnijim slatkišima tako što ćete zamrznuti voće ili umočiti banane u crnu čokoladu. Kada dodate zdravu poslasticu koja je slatka, obično ne žudite za grickalicama koje eliminišete.

(MONDO)