Stil

DOŠLA U GOSTE I DONELA POKLON, A ONDA TRAŽILA DA JOJ PLATE: Mreže GORE zbog torte – ko je u pravu? (ANKETA)

Autor Maja Gašić

Izbila svađa na mrežama zbog poslastičarke koja je donela tortu u goste i tražila da joj plate!

Izvor: TikTok/randomnessthatisawesome

Po srpskim običajima, kad kod nekoga idemo u goste obično nosimo kafu, voće, piće, a ponekad (ako je reč o poseti rodbini ilki baš bliskim prijateljima) ponesemo i tortu ili kolače... A šta ako ste po struci poslastičar i idete u goste kod redovne muušterije? Da li se tada torta računa kao poklon ili narudžbina koju treba naplatiti?

Ovo pitanje posvađalo je korisnike društvenih mreža, a povod je bio video koji je na TikToku objavila žena koja se bavi izradom i prodajom torti i kolača. U kratkom snimku ona opisuje kako ju je njena stalna mušterija i komšinica pozvala u goste. Tom prilikom je zatražila i da ponese tortu, veličine kakvu obično od nje naručuje.

Poslastičarka je tako i uradila. Pojavila se na vratima sa tortom, koja je ubrzo svim gostima (takođe komšijama) bila poslužena. Pre nego što će napustiti skup, obratila se domaćici i rekla joj da će kasnije izmiriti račun oko torte. Ova ju je začuđeno pogledala, ali nije ništa rekla. Nakon par dana su se ponovo srele, a kuvarica je ponovo potegla pitanje isplate, pa tako napomenula da bi bilo bolje da sve to obave što pre...

Tada je usledio šok. Mušterija je bila iznenađena što treba da plati, jer je tortu smatrala poklonom, darom kakvi se obično donose kada se ide u goste. Nastala je kratka rasprava u kojoj je poslastičarka insistirala na tome da joj je torta ipak "naručena" i da bi trebalo da plati, što je ova na kraju nevoljno i uradila. Prošle su nedelje, a ljuta domaćica se više nije javljala da naruči kolače. Nemajući kud, poslastičarka joj je spremila manju tortu, odnela na vrata i pružila. 

"Koliko treba da platim?", pitala je njena nekadašnja mušterija.

"Ništa, to je poklon", rekla je ova... Da li je ovaj gest uspeo da izgladi nesuglasice i da li su dve žene nastavile saradnju, nije poznato, ali priča poslastičarke je izazvala preko 20.000 komentara i praktično posvađala sve na TikToku.

Jedna grupa je podržala poslastičarku i smatrala da je mušterija ipak naručila tortu i da treba da je plati. Ali daleko više je bilo onih koji su je "popljuvali"...

"Pozvala te je u goste i smatrala je da je logično da poneseš nešto u čemu si najbolja. To nije narudžbina", napisala je jedna korisnica TikToka, na šta je poslastičarka odgovorila:

"Onda je trebalo da mi prepusti da sama odlučim šta ću da donesem".

"Oh, Bože, ovo je baš neprijatno! Zaista si naplatila domaćici za ono što si donela na sedeljku. Sigurna sam da ona tebi nije naplatila kafu koju si popila", "Ako naručuje kolače svake dve nedelje, ja bih joj progledala kroz prste budući da verovatno zna koliko ti zarade donosi", "Ja ti više ne bih bila mušterija", komentaisali su besni korisnici mreža. 

 "Mene je sramota zbog tebe", napisala je oštro jedna TikTokerka.

A šta vi mislite, ko je u pravu?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

MONDO